Lifestyle

Cum e la Delta Văcărești din București

În weekend am pus pentru prima dată piciorul pe tărâmul sălbatic al Parcului Natural Văcărești – o deltă adevărată în mijlocul metropolei, la 10 km de la Piața Universității și câțiva pași de mers pe jos de la stația de metrou Mihai Bravu.

Am descoperit locul întâmplător cu vreo patru ani în urmă, într-o dimineață de decembrie, de la un etaj superior al Rin Grand Hotel, unde organizam în paralel un târg și o expoziție în cadrul proiectului pentru care lucram. Am zis „wow” atunci. M-a uimit imensitatea terenului cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, crânguri de sălcii, cuiburi de plopi, perdelele de trestie și stuf. Ceva exotic pentru un oraș!

delta vacaresti

Atunci eram însărcinată cu Robert, iar acum – cu el de mână – am plecat să explorăm zona. Lui nu i-a plăcut. Poate și pentru că era pe bicicletă și era destul de greu să meargă pe acolo, în condițiile în care nu putea să se îndepărteze de noi (care eram pe jos). Cumva, ne și puteam pierde destul de ușor prin iarba înaltă. Se oprea, micuțul explorator, cu interes la panourile de informare și apoi rămânea dezamăgit că nu ne „întâlnisem” cu nicio pasăre menționată în descriere.

Am plecat mai devreme acasă, tocmai, pentru că Robert se plictisise și voia în parc. Un parc asfaltat și cu locuri de joacă, după cum puteți bănui. Deși lui îi place natura, în general.

Ca să-mi spun și eu părerea, Delta Văcărești e un loc într-adevăr frumos și, mai ales, inedit. Dar mi-a lăsat impresia că e de-a dreptul părăsit. Asta nu înseamnă că mă aștept la alei asfaltate, chioșcuri sau spații de divertisment. Nu acesta e farmecul unui astfel de loc. Însă panourile de informare erau aproape distruse, pe jos mai găseai aruncate sticle goale de bere și ambalaje de la McDonald’s, nu tu săgeți indicatoare și nici trasee clare pentru a explora zona.

Mie mi-ar fi frică să merg singură pe acolo, sincer. Și – la cât de mare e – poți să te și rătăcești. E vorba de 183 de ha, Delta Văcărești fiind cel mai mare spațiu verde din București (1 m² în plus de spațiu verde pentru fiecare bucureștean, chiar wow!).

M-am interesat de POVESTEA acestui loc neobișnuit și am aflat că terenul de aici era prevăzut pentru un proiect comunist (început la jumătatea anilor ’80) care viza realizarea unui lac de acumulare. Acesta urma să asigure apă pentru locuitorii Capitalei, dar ar fi avut și utilități de agrement. De asemenea, echipa națională de canotaj urma să își desfășoare antrenamentele pe lacul Văcărești.

Pentru realizarea acestui proiect a fost demolat un cartier întreg – cartierul Văcărești, inclusiv o mănăstire – Mănăstirea Văcărești, monument de arhitectură. Construcția lacului a fost realizată în proporție de 95%, lucrarea fiind întreruptă din cauza cunoscutelor evenimentele din 1989.

Practic, odată cu 1990, aici a rămas cuva goală a ceea ce trebuia să se numească lacul Văcărești. În timp, pe terenul cu pricina s-a dezvoltat un ecosistem viabil, unde conviețuiesc numeroaselor specii de păsări de apă dar și a multor specii de reptile, insecte, amfibieni și mamifere.

Cu alte cuvinte, Parcul Natural Văcărești reprezintă o poveste de succes a naturii care și-a recâștigat drepturile, fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane din țară, și a unuia dintre cele mai poluate orașe europene.

Ceea ce e unic și mișto și merită valorificat.

parcul natural vacaresti

P.S. V-ați dat seama din context că e de mers în adidași, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *