Părinții, copiii și banii - ecuație ce implică educatie
iMaMA

Părinții, copiii și banii: ecuație ce implică educație

Cu banii nu-i de glumă. O fi ei ”ochiul dracului”, dar nu până acolo încât să ne dezicem de ei (oh, chiar nu!). Așadar, tragem aer în piept și… facem educație financiară. Bine-nțeles că începem cu noi– părinții,  și apoi trecem și la copii. (Atenție! Ordinea e inversă în acest articol.)

Digital Parents Talks: Educația financiară

Am intrat în familia Digital Parent Talks și am marcat această bucurie prin participarea la cea de-a IX-a ediție din seria de evenimente organizate (cu multă pasiune) pentru  bloggerii cu statut de părinți. Tema pusă în discuție a fost una serioasă: ”Educație financiară pentru copii și freelanceri”.

Părinții, copiii și banii

Partenerii acestei ediţii au fost Idea Bank şi Conacul Golescu Grant. Speakerii-invitați: Ligia Goloșoiu, Doctor în Economie, fost consilier BNR, fondator al Asociației pentru Promovarea Performanței în Educație; Crina Mandu, director regional la Idea Bank; Luiza Cherpec, expert contabil, membru CECCAR; Tania Ciotei, Head of IMM Department.

Banii pe înțelesul copiilor

Educația financiară a copiilor începe de acasă, odată cu primele lor wish-list-uri. Cei mici trebuie familiarizați cu banii și cu valoarea acestora de la o vârstă fragedă, dar și ajutați să înțeleagă cum pot fi banii cheltuiți cu responsabilitate, economisiți, investiți și, de ce nu, donați în scop caritabil.

Educația financiară se face atât prin participarea activă a copilului la cumpărături, alături de părinți, cât și prin intermediul jocului. Sunt eficiente și studiile de caz: se observă culoarea banilor, textura, se caută diferențe, se argumentează de ce un lucru e scump și altul e mai ieftin.

Părinții, copiii și banii ecuație ce implică educație

Copii trebuie să înteleagă că banii nu pică din cer, nu răsar din pământ și nici măcar nu cresc în copaci. Right, banii se câștigă prin muncă! Dar nu totul în lumea asta costă bani, nu-i așa? În plus, să facem diferența între nevoi (un telefon) și dorințe (ultimul model de iPhone). Banii se împart în cheltuieli curente (mâncare, întreținere etc.) și cheltuieli fixe (rată, asigurări etc.). E-he-he, toate lucrurile acestea trebuie explicate micuților cu răbdare și exersate prin  joacă.

Evident că putem oferi copiilor mici sume de bani, dar e bine să discutăm cu ei despre ce vor face cu ei. Pușculița este importantă în acest demers – îi ajută să-și formeze un scop. Recompensăm copiii cu bani, dar niciodată pentru că și-au strâns patul, au spălatat vasele sau au terminat din farfurie. Copilul poate fi plătit pentru activitățile extra, precum: tuns iarba, plimbat cățelul vecinei,  etc.

educatie financiara

IMPORTANT! O veste cu adevărat grozavă este că există un program de educaţie financiară care poate fi implementat în şcoli. Acesta are avizul Ministerului Educaţiei şi se derulează pe parcursul unui an calendaristic în cadrul orelor de opţional. Este 100% gratuit, inclusiv manualele și caietele de lucru. Părinții pot solicita acest curs în școală, prin prezentarea programului la nivelul școlii. Mai multe detalii se găsesc pe siteul www.appe.ro.

Banii pe înțelesul adulților

Cum facem să nu ne mai certăm pe bani în familie? Păi, specialiștii spun că totul pornește de la comunicare și, evident, un plan financiar care să pună față în față câștigurile și cheltuielile lunare. Unde se observă risipă și cheltuieli inutile, se interprind măsuri de economisire. Simplu, nu?! La un moment dat și noi ne notam toate cheltuielile într-un carnețel. E depresiv să vezi câți bani se duc pe mâncare și farmacie, pe bune! Așa că am renunțat! : ))

educatie financiara

S-a mai vorbit despre EURIBOR, ROBOR, credite și alte chestiuni ce țin de bancă. Nu mă întrebați, că n-am înțeles nimica. Mai bine, să nici nu-mi trebuiască! : )

Banii pe înțelesul freelancerilor

A venit și momentul discuției despre forma legală pe care ţi-o poţi atribui atunci când faci bani din blog. Aici am amețit de-a dreptul! PFA, SRL, microintreprindere, asociație, ONG, contract cu drepturi de autor. Mama mia, m-a luat durerea de cap! OK, în cazul meu, ”e prea mult până departe” pentru făcut bani din blog, deci nu mă simt așa vinovată că n-am înțeles o iotă sau… poate doar un pic – că nu am ce nota aici. 🙂

2017_DPT editia a IX a

Bine de știut! În concediu maternal se pot căștiga maxim 3000 lei net pe an fiscal.  La firmă banii nu pot fi scoși decât la sfârșitul anului, sub forma de dividende. PFA-ul este mai ușor de înființat, iar banii de aici pot fi scoși oricând și cheltuiți fără justificare. Față de ONG-uri/asociații, SRL-ul nu poate primi donații.

Și… cum s-a încheiat evenimentul?! Cu o poză! 🙂 Și cu noi prietenii. Energice, aș spune eu! 💗

educatie financiara

Spor la joaca de-a banii! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *