Câte dintre noi, mămicile, nu am observat că piticul ni se tranformă din cel mai pretentios copil, în unul căruia nu îi intri nicicum în voie, atunci când nevoia de bază, somnul, nu îi este asigurată?
În lumea copiilor, somnul de frumusețe se traduce prin energie, jovialitate, sociabilitate și, desigur, multe zâmbete ravisante. Fără îndoială, cei mici trebuie să aibă un program adecvat de somn, pentru a se dezvolta armonios și sănătos. Iar toate astea, sunt simple constatări de mămică, deduse în urma unui studiu neoficial făcut pe propriul copil.
Nichita este un băiețel extrem-extrem de activ. De cum face ochișori dimineața, devine nerăbdător să iasă afară și să zburde în tot parcul. Nu-i prea place să recunoască că e obosit, se ține țanțos și vrea să convingă că este o sursă inepuizabilă de energie. Eu îl cred, dar chiar și așa, regula rămâne regulă, somnul de frumusețe din timpul zilei nu poate fi anulat și nici măcar amânat.
Programul e cam același zi de zi, cel puțin încercăm să nu-i aducem mari modificări. Ne organizăm shoppingul, vizitele și călătoriile în așa fel încât piticul să-și împlinească cele două ore de somn de după-amiază. Cam în jur de ora 13, încep pregătirile. Mai întâi, îl domolim cu activități liniștitoare (analiza desenelor din cartea cu povești, o discuție captivantă despre iepurașii din curtea bunicilor sau orice altceva ce-l intrigă), după care mergem la nani cu animăluțul de pluș preferat (fie el tigruț, cățeluș sau ursuleț).
În timp ce îl legăn pe picioare, el solicită, dintr-un play-list deja bine-cunoscut, melodia pe care vrea să i-o cânt. Clar, dacă propunerea e ”oi-oi-oi”, eu sunt obligată să fredonez refrenul din Danza Kuduro (Lucenzo&Don Omar), dacă e vorba de ”ai-ai-ai”, atunci avem Rain over me (Pitbull&Marc Anthony), iar dacă piticul spune ”dili-dili”, e clar că își dorește să audă cântecul rusesc Antoshka. Uneori nici nu reușesc să duc până la capăt un vers, că Nichita anulează cererea precedentă, propune una nouă, și așa până se hotărăște care e melodia pe ritmul căreia vrea să adoarmă. Important! Dacă eu, de capul meu, schimb melodia, mă corectează de îndată! Fie el și semi-adormit, nu mă lasă să greșesc nicio notă.
În cazurile excepționele, în care Nichita pierde repriza de somn de după-amiază, situația nu e cea pe care am fi tentați să o credem, și anume, să doarmă buștean noaptea. Efectul este exact invers – dacă micuțul este excesiv de obosit devine anxios și mofturos, adoarme mult mai greu și are un somn agitat.
Cam așa, Nichita mi-a demonstrat că teorema somnului de frumusețe este valabilă mai ales în cazul piticilor. Mai întâi somnic, după care putem da start și la distracție.