coronavirus
iMaMA

Cum să vorbești cu copilul despre noul coronavirus. 8 sugestii de la Andreea Marin, Ambasador UNICEF

Trăim vremuri interesante, asta e clar! Visam cu toții la soarele, florile și verdele de primăvară și, iată, ne-am trezit în carantină. Nu-i ușor. Ba e destul de greu, frustrant, copleșitor. Atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Ce putem face? Să ne adaptăm! Adică să ne depășim starea de neliniște și anxietate și, neapărat, să purtăm o discuție deschisă cu micuții noștri, ajutându-i astfel să înțeleagă situația, să o gestioneze și chiar să îi ajute pe ceilalți.

În calitate de Ambasador Național al UNICEF în România, Andreea Marin transmite câteva sugestii propuse de experții UNICEF pentru părinți, bunici, tutori. Mi s-au părut relevante, așa că le notez pe ”foaie” și le dau mai departe. #osăfiebine!

1. Încurajează-l să vorbească liber despre ceea ce gândește

Putem începe prin a-i îndemna pe copii să vorbească deschis despre acest subiect. Să aflăm cât de mult știu deja și să-i lasăm să simtă că ei conduc discuția. Dacă sunt foarte mici și nu au auzit încă despre coronavirus, s-ar putea să nu fie nevoie să abordăm subiectul, dar e o ocazie bună pentru a le aminti despre măsurile bune de igienă, fără a le induce noi temeri. Jocul, desenele, sau poveștile ne pot ajuta să deschidem discuția.

Cel mai important este să nu le minimalizăm  îngrijorările, să arătăm înțelegere față de ceea ce simt și să-i asigurăm că e firesc să le fie și teamă, uneori.

2. Explică-i adevărul pe limba copilului

Copiii au dreptul la informații reale despre ceea ce se întâmplă în lume, iar adulții au responsabilitatea de a-i feri de disconfort. Prin urmare e nevoie să le explicăm copiilor adevărul cu sinceritate, într-un limbaj potrivit vârstei și să le oferim informații din surse sigure, nu ”pe ghicite”.

3. Arată-i cum să se protejeze pe sine și pe prietenii săi

Este important să-i învățăm pe copii cum să se protejeze pe ei înșiși și, implicit, cum să-și protejeze prietenii și familia. Asta înseamnă să se spele pe mâini (cât mai des), să strănute sau să tușească în pliul cotului, să nu se apropie prea mult de persoanele care au simptome de răceală. Și-apoi, să nu uităm să le dăm copiilor curaj să spună dacă simt că au febră, că tușesc sau că au dificultăți de respirație, pentru a putea acționa la timp.

4. Fă-l să se simtă în siguranță

În această perioadă nesigură, în care simțim neliniște și vedem imagini cu impact puternic la televizor sau pe internet, e important să primim și o compensație din partea celor dragi. Îi putem ajuta pe copii să gestioneze stresul, oferindu-le oportunități de a se juca și relaxa, atunci când este posibil. Și-apoi, e de datoria noastră să-i ajutăm să înțeleagă că starea de izolare, oricât de grea sau plictisitoare ar fi, este o regulă care ne ajută pe toți să rămânem în siguranță.

5. Verifică dacă se confruntă cu bullying și nici nu contribuie la bullying

Izbucnirea coronavirusului a adus cu sine numeroase incidente de discriminare rasială în întreaga lume; de aceea, este important să ne asigurăm că micuții noștri nu se confruntă cu bullying și nici nu contribuie la bullying. Le putem explica că infecția cu coronavirus nu are nicio legătură cu felul cum arată cineva, de unde provine acea persoană sau ce limbă vorbește.

6. Vorbește-i despre experiențe pozitive

Este important pentru copii să știe că oamenii se ajută reciproc, prin fapte bune și acte de generozitate. În această perioadă le putem vorbi copiilor despre personalul medical, despre oamenii de știință, despre persoane care fac eforturi ca noi să fim în siguranță. Să le aratăm eroii din jurul nostru!

7. Ai grijă de tine!

Copiii ne urmăresc reacțiile. Ei au nevoie să simtă calmul nostru, oricât de neliniștit am fi în interior. Altfel spus, să ne dedicăm timp pentru acele lucruri care ne fac bine, pentru a putea gestiona corect situația.

8. Acordă atenție modului în care închei discuția cu copilul tău!

E important să ne asigurăm că discuția nu le-a produs disconfort copiilor. Pe măsură ce conversația se încheie, ar trebui să încercăm să le măsurăm nivelul de anxietate, urmărindu-le limbajul corpului, tonul vocii și respirația.

Și neapărat să le reamintim copiilor că pot sta oricând de vorbă cu noi, că ne pasă și căvom fi lângă ei ori de câte ori se simt îngrijorați.

1 Comment

  1. Ce articol interesant! Mi se pare foarte important sa-i explici copilului cum sa se protejeze de acest virus, pe intelesul lui..indiferent de varsta pe care o are.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *