De ce donez sânge!
iSPORT

De ce donez sânge!

Azi am donat sânge. Și cred că e un prilej bun să  vă împărtășesc povestea mea de donator. Cum a început totul?

Poate părea un pic banal, dar dorința mea de a dona sânge a pornit de la Cristiano Ronaldo, un extraterestru al fotbalului, cunoscut pentru golurile senzaționale și faptele sale caritabile – unul dintre indolii mei.

În 2013, după tragedia feroviară din nord-vestul Spaniei, Cristiano Ronaldo a fost printre primii donatori de sânge pentru victimele accidentului. El a promovat intens mesaje de solidaritate pe social media, încurajând oamenii să doneze, respective să salveze!

Am rămas tare impresionat de gestul lui, așa că m-am mobilizat și am mers cu determinare la un centru de transfuzie din București, să fac același lucru: să donez sânge pentru a salva vieți.

Fiind pentru prima dată, eram cam speriat, iar asistentele și medicii m-au luat la întrebări: de ce? pentru cine? cum? Le-am povestit istorioara de la A la Z și cred că i-am derutat. :))

M-au pus să dau analize. Rezultatele au fost bune și frumoase. Sănătos tun, dar… “ne pare rău, nu poți dona sânge!”, mi s-a spus. Ghiciți motivul – insuficiență de grăsime în organism. :)) (uite-așa, pentru a dona sânge se cere un pic de șunculiță în talie) :))

Nu m-am lăsat bătut! Am revenit în câteva luni, de data aceasta “în regulă“. Am reușit să donez sânge și m-am simțit extraordinar de bine. Continui și azi să o fac din toată inima, pentru a ajuta oamenii în nevoie.

Pe lângă bucuria asta de a ajuta, a dona sânge presupune multe beneficii pentru propriul organism. De exemplu, știați că o donare de sânge scade cu 30% riscul de paralizie și accident vascular? Și asta nu e tot. În urma donării, rezistența la traumatisme crește, iar în cazul unui accident, organismul se va reface mai ușor, fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui. De asemenea, donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătete de litru donată.  Concluzia? Donarea de sânge ajută organismul să-și crească imunitatea.

Mai multe despre donare, aflați de AICI.

Așadar, cu fiecare donare eu devin tot mai puternic, mai ușor, mai fericit și, aș sputea spune, dependent de donat. Încearcați, nu doare!

Apropo! Probabil motivul pentru care nu sunt tatuat este că donez, deși… așa mă bat niște gânduri uneori… :))

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *