iMaMA

Părinți despărțiți + copii în două cămine = happy end (?)

Parentingul în două cămine nu e un subiect ușor și nici plăcut (îmi închipui, da!). Dar realitatea e fix așa cum e și… oricât de neclintite ar rămâne datele problemei, rezultatul poate fi așa cum și-l dorește fiecare. Bun, foarte bun, minunat.

Și-apoi, e total nedrept ca micuții să fie definiți de relația romantică a părinților lor și, cu atât mai puțin, etichetați drept ”copii din familii destrămate”. Așadar, mami și tati, aveți o datorie de îndeplinit, nu o relație de rezolvat!

Cu această introducere, vă aduc în atenție cartea semnată de Dr. Robert E. Emery DOUĂ CĂMINE, O COPILĂRIE. Un plan de parenting pentru cei despărțiți. Practic, e vorba despre un ghid pentru părinți, un sprijin în a putea înțelege și modela viața copiilor în două cămine – acum și pe măsură ce trec prin diferite etape de dezvoltare, chiar și când ajung tineri adulți. Da, este un ghid ale acelor nevoi schimbătoare ale copiilor. Și, indiferent de stilul de coparenting (furios, prietenos, distant), veți găsi aici nu doar sfaturi, ci și o perspectivă, plus multă empatie și încurajare. Mda, a fi părinte e muncă grea, orice ar fi.

Cu toții putem cădea de acord că micuții pot avea două cămine însă doar o singură copilărie. O singură copilărie!!! Iar copilăria e despre inocență, încredere, mirare, bucurie, explorare. E o perioadă în care nimic nu ar trebui să clintească sentimentul copilului că este iubit și ocrotit. Buni, răi, așa cum sunt, părinții rămân părinți toată viața și chiar dincolo de ea, iar copiii nu ar trebui încurajați să aleagă tabere, preferând un părinte în defavoarea celuilalt. Lecția pe care le-o putem oferi este că iubirea romantică se poate consuma, însă iubirea părintească – niciodată. Niciodată!!!

Iar acum un mic CONCURS!!! Ofer cadou cartea DOUĂ CĂMINE, O COPILĂRIE. Un plan de parenting pentru cei despărțiți. Autor: Dr. Robert E. Emery. Editura NICULESCU. Câștigătoare vor fi primele două persoane care manifestă interes pentru această carte printr-un comentariu lăsat pe blog. Simplu și rapid, nu? 🙂

Vă las în continuare cu câteva ”pastile” sustrase din carte. De meditat. De integrat.

”Copiii au nevoie de părinți care să le păstreaze viața închegată între două cămine, nu de părinți care le împart viețile în jumătăți perfect egale.”

”Atașamentele părinte-copil sunt esențiale în capitolul despre vârsta de sugar. Disciplina este subliniată în capitolul despre copii mici. Însă iubirea și disciplina sunt, în mod evident, esențiale pentru parentingul la orice vârstă.

”Copiii au nevoie de cineva, preferabil părinte, care are autoritate, care îi iubește, dar îi și îndrumă.”

”Iubirea nu ”răsfață” un copil. Iubirea face exact opusul.”

”Într-un divorț, copiii învață o lecție dureroasă despre iubire: iubirea romantică se poate termina. Însă trebuie să învețe și asta: iubirea părintească nu se termină niciodată.”

”… disciplina părintească este cu adevărat un act de iubire. Evitarea disciplinei înseamnă evitarea responsabilității.”

”Nu ar trebui să te aștepți la perfecțiune de la tine însuți când vine vorba de parenting sau de orice altceva. De fapt, un părinte perfect ar fi un părinte oribil. Dacă ai fi perfect, copiii tăi nu ar învăța niciodată lecții esențiale.”

”Copiii pot fi doar copii, nu și copii ai divorțului.”

Pentru alte titluri și noutăți de la Editura NICULESCU, intrați pe www.niculescu.ro sau urmăriți pagina de Facebook /EdituraNiculescu/.

2 Comment

    1. Foarte interesant! Nici nu banuiam ca exista carti care abordeaza problema aceasta din punctul de vedere al copiilor. Si eu as vrea cartea, stiu pe cineva care are mare nevoie de ea exact acum. Multumim pentru concurs!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *