VERTIK Junior
iMaMA

Burse pentru copii cu spirit antreprenorial în cadrul proiectului VERTIK Junior

Educația financiară și antreprenorială sună pompos, ceea ce nu înseamnă că n-ar fi atractivă, distractivă și pe măsura potențialului copiilor de azi. Dacă aveți acasă juniori isteți și cu inițiativă, cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani, nu ezitați să-i înscrieți în cursa pentru cele 10 burse la „primul curs de afaceri” din viața lor, oferite în cadrul proiectului „VERTIK Junior”.

Educația financiară în România

Ca țară, suntem pe ultimul loc în Europa la înțelegerea noțiunilor financiare, iar lucrurile nu se vor îndrepta de la sine. Este responsabilitatea noastră să formăm o mentalitate de dezvoltare, să acționăm acolo unde societatea, dar și sistemul educațional au dat greș.

Principala sursă de educație financiară a tinerilor din România rămâne familia, într-o proporție de 95%, în timp ce şcoala reprezintă doar 9%, conform unui studiu al unei bănci comerciale derulat în urmă cu câțiva ani. În plus, doar una din trei familii economisește pentru copiii lor, iar jumătate din cei chestionați intenționau să economisească. Sistemul educațional ar trebui să includă un plan eficient de îndrumare și învățare practică pentru copii.

În acest context, grupul de inițiativă în politici publice VERTIK pentru Viitor și Kidprenor, un program de educație antreprenorială și financiară pentru copiii din România, au lansat de curând proiectul „VERTIK Junior”.

Proiectul își propune să le oferi celor mici posibilitatea de a învăța, într-o manieră distractivă, adaptată vârstei, noțiuni financiare de bază, dar și ce presupune să pornești o afacere pe cont propriu.

10 copii, 10 burse, 10 afaceri

VERTIK Junior își dorește să găsească 10 copii cu inițiativă, care să ia parte, ca bursieri, la „primul curs de afaceri” din viața lor, în cadrul Academiei Kidprenor. Pentru prima grupă a programului se caută cinci fete și cinci băieți, cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani, care își doresc să pășească pe tărâmul antreprenoriatului și fie au deja o idee de afacere, fie sunt pregătiți să afle cum anume fac „oamenii mari” bani din pasiunile lor.

Cei 10 bursieri vor primi Cartea Kidprenor, Cartea digitală „Antreprenori mici cu idei mari”, în română și engleză și vor avea acces timp de trei luni la Academia Kidprenor, partenerul educațional al proiectului.

Juniorii vor învăța care sunt pașii pentru a trece de la idee la fapte, de ce calități ai nevoie, cum le poți cultiva pentru a deveni o persoană de succes, atât în viață, cât și pentru prima afacere, ce presupune munca în echipă, ce înseamnă etica și cum poți investi în visul tău.

Pe lângă competențele antreprenoriale, copiii își vor cultiva stima și încrederea în sine, vor înțelege că un eșec nu este un capăt de drum și că pentru orice dificultate există cel puțin o rezolvare. Micii antreprenori vor avea parte săptămânal de o întâlnire online, interactivă, cu unul dintre Kidmentorii proiectului, în cadrul  căreia vor colabora la fiecare idee în parte.

„Spiritul antreprenorial și educația antreprenorială nu sunt integrate de sistemul nostru educațional, fie sunt abordate într-o manieră stufoasă și teoretică, fără experiență practică. Este necesară o regândire a abordării și implicarea tuturor părților interesate. Fără o educație care să pună accentul pe învățarea practică, fără o societate bazată pe valori și principii solide, generațiile următoare nu vor face decât să asiste pasiv la degradarea socială. Prin acțiunile VERTIK vrem să prevenim acest lucru. Vrem să susținem inițiativa încă de la cele mai mici vârste, conștienți fiind de potențialul infinit pe care îl au copiii noștri.’’, spune Daniela Șerban, Inițiator și Președinte VERTIK pentru Viitor.

Etapele proiectului „VERTIK Junior”

📌 2 martie – 15 martie – campanie națională de selecție prin intermediul www.vertik.ro/junior. Aplicațiile constau în încărcarea unui video de prezentare a copilului cu durata maximă de un minut și a unui text cu recomandarea părintelui;

📌 16 martie – 31 martie – evaluarea și selecția aplicațiilor de către un juriu format din Melisa Menagi, Manager de proiect VERTIK Junior, Econosofia, Matei Dumitrescu, Vicepreședinte TechAngels, Partener RocaX, Fondator Smart Impact Capital,  Dana Lupșa, Președintă Asociația Happy Moms, Mihai Găinușă, jurnalist, Diana-Maria Georgescu, Consultant pentru optimizarea afacerilor, Business Coach și Mentor, Consilier Vocațional, Cotiso Bogdan Nistorică, Co-fondator Kidprenor, Magda Popescu, Jurnalist, redactor șef Revista Forbes kids, blogger la www.bebeH.ro, Daniel Boaje, Antreprenor, Irina Olteanu, Manager Kemp Products Line , Sofia Frunză, Antreprenor, Managing Partener la agenția Creative Energy Corner, Dorin Boerescu, CEO 2Performant, Tina Solonaru, Redactor Forbes Kids, blogger la www.solonaria.ro, Daniela Șerban, Președinte VERTIK pentru Viitor;

📌 1 aprilie – 27 iunie – Derularea activităților Kidprenor: ora Kidprenor, 60 minute saptămânal.

Nu-i așa că sună bine? Și, da, fac parte din juriu! Deci, vă rog, să-mi dați muuult de lucru! Mie și colegilor din echipă. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *