”Cantata Cafelei” - o operă comică în miniatură scrisă de J. S. Bach + invitație la spectacol
iMaMA

”Cantata Cafelei” – operă comică în miniatură scrisă de J. S. Bach + invitație la spectacol

Dacă în timpul săptămânii vă curge cafeaua prin vene (știu cum e), ce-ați zice ca în weekend-ul acesta să faceți un soi de detox cu muzică de Bach? În Sala Mozart. La Opera Comică Pentru Copii.

Stați liniștiți, o să vă treziți de la muzica dinamică și scenele pline de umor. Iar notele cântate dumnezeiește o să vă facă pielea de găină, garantat! Și-n plus, n-ați vrea să mirosiți a cafea când, pe scenă, un tată disperat încearcă să o determine pe fiica sa să renunţe la viciul de a consuma licoarea neagră. Păi, ce fel de exemplu ați fi? Negativ, confirmă și regizorul! 😃

Hai, că am început să mă dau în spectacol când, de fapt, vroiam doar să vă anunț că pe 16 și 17 februarie se joacă ”Cantata Cafelei” de J. S. Bach la Opera Comică Pentru Copiii. Da, e o cantată pentru copii (+3 ani), dar o să vă placă și vouă, stați fără grijă!

Povestea ”Cantata Cafelei” de Bach

Printre numeroasele cantate religioase scrise de Johann Sebastian Bach, întâlnim şi o cantată laică cunoscută publicului şi sub denumirea de ”Cantata Cafelei”. A fost scrisă în jurul anului 1732 şi foarte uşor poate fi încadrată în genul operei comice. Cu mult umor şi patos, această lucrare abordează dependenţa de cafea, care în secolul al XVIII-lea era văzută ca un nărav.

Povestea se concentrează în jurul personajului Schlendrian, tatăl lui Lieschen, care încearcă să o determine pe fiica sa să renunţe la a mai consuma cafea. În primă fază o ameninţă cu dezmoştenirea, la care aceasta, ca reacţie, spune că renunţă de bună voie, la ce i s-ar fi cuvenit, în favoarea cafelei. Mai apoi o ameninţă spunându-i că nu va întâlni niciodată un bărbat care să-i fie soţ în cazul în care nu renunţă la cafea. La auzul acestor vorbe fata pare că cedează. Intervine povestitorul care ne spune că Lieschen e de acord să se căsătorească doar dacă bărbatul care-i va fi soţ o va accepta împreună cu viciul ei. Trioul final, care vrea să simuleze un cor final dintr-o operă, ne prezintă morala, ce atestă că puterea exemplului negativ poate avea efecte nedorite în viaţa de adolescent/adult a unei persoane.

Concurs: invitație triplă la ”Cantata Cafelei”, 16 feb., ora 10:00

Și… așa cum v-am obșnuit deja, vă invit la CONCURS. Ofer o invitație de 3 locuri la reprezentația ”Cantata Cafelei” de sâmbătă, 16 februarie, ora 10:00. Tot ce trebuie să faceți este să-mi scrieți (în secțiunea de comentarii de pe blog sau Facebook) de ce vreți să vedeți acest spectacol?

Voi alege câștigătorul, prin tragere la sorți, vineri 15 februarie, ora 10:00.

Succes!

3 Comment

  1. Vreau sa văd acest spectacol cu fetele mele, să ne distrăm și să învățăm lucruri noi.

  2. Vreau sa vad acest spectacol,deoarece imi plac spectacolele de acest gen,care ma fac sa intru in esenta lor,nu conteaza cat stau,uit sa mai ies,ma prinde mult atmosfera creata,care ma imbogateste inepuizabil

  3. As vrea sa il ducem pe pitic la un astfel de spectacol sunt sigura ca va fi mega incantat si el si noi 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *