Lifestyle

#curecunoștință My lovely city-break in Oradea

15-17 septembrie, ce weekend! Weekend-ul meu în Oradea. Fără soț. Fără copii. Mi-am dorit de multă vreme o astfel de escapadă, dar mereu găseam „motive” importante să-mi împing dorința pe lista de așteptare. Cât mai spre coadă posibil! Noroc că universul îți aduce în cale (și) oameni buni, frumoși, sinceri, care îți întind o „mână” de timp și o invitație la stare de bine NEREFUZABILE, fix atunci când ai nevoie. Cristina, MULȚUMESC!

Am fost în Oradea, da! Doamne, o capodoperă de oraș! Cochet, îngrijit, colorat, cu o istorie bogată și un farmec deosebit. Practic, o „Mică Viena” în zona Transilvaniei, pe Râul Crișul Repede, situat la granița cu Ungaria. Am vizitat locuri și m-am răsfățat cu delicatese, trăind acel sentiment, aproape pe cale de dispariție, că timpul are toată răbdarea din lume.

When in Oradea

Orașul Oradea impresionează de la bun început cu arhitectura sa fabuloasă. O plimbare pe străzile sale pavate este ca un salt în timp, cu clădiri de epocă, în stil neoclasic, baroc sau Art Nouveau, care aduc aminte de Viena sau Budapesta. Piața Unirii este inima orașului și un punct de plecare perfect în explorarea acestuia. Clădirea Primăriei, cu ceasul său impunător, domină piața, iar cafenelele și restaurantele adiacente oferă o ocazie bună de a savura un cappucinno sau o gustare.

Oradea poate fi admirată de la înălțime, cu un bilet de acces în Turnul Primăriei. Turnul are o înălțime de 50 metri și oferă o priveliște completă asupra orașului.

Casa Darvas – muzeu Art Nouveau

M-a impresionat Casa Darvas-La Roche, un muzeu atipic și, în egală măsură, una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului, fiind construită între anii 1909 şi 1912 în stil Art Nouveau-Secession. E un loc care are istorie și viață, artă și bucurie la timpul prezent. O atracţie deosebită a casei o reprezintă vitraliile ce decorează atât faţadele cât şi încăperile principale. Motivele  sunt inspirate  din  natură, mai ales din lumea plantelor şi a păsărilor.

Locuri cu suflet și mâncare bună

Pe lista must visit în Oradea aș trece și câteva locuri în care am descoperit mâncare bună, foarte bună, extraordinar de bună. Plus originalitate și energie faină. Piața 9 și (de curând deschisă) Piața 9 Cetate sunt restaurante made in Oradea cu titlu de mândrie națională. Conceputul și energia locului n-au cum să treacă neobservate. Dacă la Piața 9 predomină modul mâncat-plecat (și… ce burgeri creativi au! plus fel și fel de minunății ready-to-eat & ready-to-cook), la Piața 9 Cetate e de savurat în tihnă cocktailuri elegante, mâncăruri & deserturi rafinate. Totul la superlativ, aș spune, de la felul în care arată mâncarea până la ospitalitatea gazdelor.

Am mâncat copios și gustos (și) la restaurant Corsarul (situat în incinta Cetății Oradea) – într-o atmosferă foarte elegantă și prietenoasă. Am băut cappuccino în culorile tricolorului la Ristretto Caffé (Piața Unirii) și am încercat (fără succes) să folosesc bețișoarele pentru sushi la Restaurant Kintaro.

În loc de concluzie,

Oradea este un oraș cu deosebit. De la arhitectura fascinantă, până la oamenii săi minunați, Oradea este locul ideal pentru un city-break plin de culori și energie bună. M-am întors acasă cu amintiri frumoase, cu inima încărcată de recunoștință și cu o sinceră dorința de a mă reîntoarce în acest loc cald și prietenos.

From ORADEA with LOVE,

Tina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *