Despre scriitură, blogging, viață @ Digital Parents Talk ed.15
Lifestyle

Despre scriitură, blogging, viață @ Digital Parents Talk ed.15

”Cum scriem texte care să genereze engagement?”, asta-i întrebarea care ne-a adunat sâmbătă, 21 iulie, la cea de-a XV-a ediție Digital Parent Talk, un proiect frumos marca Parenting PR.

Și-acum, adevărul adevărat! Prea puțin mi-a păsat mie de întrebare când am aflat de la cine vor veni răspunsurile.  Așadar, doamnelor și domnilor, primul panel – ”Blog Talk” – cu cap de afiș Ioana Chicet-Macoveiciuc (daaa, faimoasa Prințesă Urbană și scriitoarea minunată care este), alături de Cristina Ologeanu (exact, tipa efervescentă de la Blogul Mamei) și Ana Maria Vasilache (fata aceea simpatică și talentată care scrie cu poftă pe Ana și Maria Blog). Moderator: inegalabila Ana Nicolescu (aka Mămica Urbană).

S-a vorbit cu veselie și sinceritate despre tot ce presupune munca asta ”dubioasă” de scriitor online. Despre asumare și inspirație, tehnică și stil, motivație și responsabilizare. Iar concluziile sunt destul de clare: limba română are diacritice, să le folosim!; inspirația e peste tot și oriunde, să ne bucurăm de ea!; nu există o rețetă universal valabilă de succes, să ne-o inventăm pe-a noastră!

Și nuu, nu e musai să ai o facultate de jurnalism în spate pentru a putea livra conținut bun pe blog. Deși, toate fetele sus menționate o au. Unele lucruri se întâmplă instinctiv (sondaje, titluri, imagini). Iar cititul, ah, cititul pare a fi mai important decât background-ul de jurnalist. Alături de exercițiul scrisului efectiv, cititul ajută mult în a scrie mai bine. ”Simt că rămân în urmă dacă nu citesc”, mărturisește Ioana Chicet-Macoveiciuc.

A se lua în calcul și cursurile de scriere creativă. Este important să investim timp și energie în scris. Să ne perfecționăm. Să ne autoevaluăm. Câteva recomandări: atelierele cu Liviana Tane, Iulian Tănase sau a se urmări conferinţa The Power of Storytelling. Și toate ca toate, dar să nu devenim sclavii traficului și ai reacțiilor, a fost îndemnul speakerilor.

Digital Parent Talks ed. 15

A doua parte a întâlnirii – ”Social Media Talk” – a fost moderată de Lavinia Pavel (aka singurul personaj din sală fără blog), iar invitatele ei au fost Mia Munteanu (agentia de publicitate The Marks) și Raisa Beicu (www.raisabeicu.ro). În acest panel s-a vorbit mult despre (auto)cunoastere, conștientizare, autenticitate și disciplină. Accentul a căzut mult pe offline.

Practic, nu poți scrie despre tine dacă nu te cunoști cu adevărat, dacă nu ești aliniat cu sinele tău, dacă nu-ți știi obiectivul și valorile. În plus, ”dacă nu ai timp pentru tine, nu ai cum să scrii bine”, spune Mia Munteanu. Scrisul este un proces de creștere personală. Dacă vrei să faci ceva, fă-o cât mai bine. Investește în tine și, foarte important, nu te bloca în zona ”nu scriu suficient de bine” sau ”nu am o comunitate mare”. Nu pune presiune pe a avea succes. Perseverează. Testează. Asumă-ți lucruri. Fii sincer.

Și, încă ceva. Fetele acestea nu mizează pe acele tips&tricks care promit faimă peste noapte. Nu postează zilnic pe blog. Nu scriu texte scurte. Nu fac SEO. Nu fac abuz de hashtag-uri. Și totuși, au engagement. De unde vine acesta? Se pare că, organic, din viața și networking-ul din offline, din pasiunea pentru ceea ce fac, din sinceritatea cu care trăiesc, din emoțiile cu care scriu și din tot ceea ce le reprezintă.

Așadar, secretul succesului e, cumva, în fiecare dintre noi. Iar concluzia acestui panel: goana după like-uri și love-uri înseamnă falsitate în offline. Avoid it!

***

Și uite-așa s-a încheiat întâlnirea noastră de la școala de blogging, Digital Parents Talks, ediția a XV-a. Cu o poză. Cu multe zâmbete. Cu îmbrățișări. Cu aplauze. Cu mulțumiri. Cu inspirație. Cu o altfel de perspectivă. Cu dorința de a fi mai buni.

NB! A mai scris despre acest subiect, în două articole separate și foarte bine structurate, Ana Niculescu, aka Mămica Urbană. Vă invit să continuați lectura pe www.mamicaurbana.ro, aici: Bloggerii de parenting au primit o nouă perspectivă despre social media și comunități la Digital Parents Talks, ediția 15 și aici: Cum să scrii articole care să genereze engagement?

Sponsor: Lidl Romania; Partener: OK Center Romania

Foto: Mihai Răitaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *