iMaMA Lifestyle

Transport în siguranță al copiilor. Există sau nu există?

Părinți,

știu că v-ați echipat mașinile cu scaune auto speciale pentru copii. Că ați ales să fiți responsabili. Că țineți la siguranța copilului în trafic. Că, dincolo de lege, așa este normal și firesc.

Dar ce se întâmplă când vine vorba de excursii cu clasa sau grădinița, de plecări în tabără sau în cantonament cu autocarul? Cum rămâne, atunci, cu siguranța în trafic? Mizăm pe noroc, pasăm responsabilitatea organizatorului sau… alegem să ne informăm și să fim asumați până la capăt?!

Petiție de conștientizare asupra riscurilor în trafic

Alexa Stănescu, daaa, fata aceea cu voce serioasă de la Europa FM și mama simpatică care scrie pe www.alexisme.ro, a inițiat o campanie de informare de care aveam atâta nevoie în România. În cadrul acestei campanii, Alexa a lansat o petiție de conștientizare asupra riscurilor la care ne supunem copiii când îi lăsăm în excursii, fără să știm exact cum arată autocarele și dacă pot fi montate scaune auto. Citiți! Semnați! Dați mai departe! Click AICI.

Petitie Transport in siguranta al copiilor
Din păcate, suntem pe ultimul loc în UE în ceea ce privește siguranța rutieră. Însă, Alexa vine și cu vești bune. Există în România microbuze cu centuri în 3 puncte sau ISOFIX (pentru prinderea scaunului auto), sau cu centuri abdominale. Iată, putem alege să NU ne urcăm copiii în microbuze vechi, ruginite, fără sisteme de siguranță.

În plus, în România, NU doar că există, dar în autocarele și microbuzele cu masa totală autorizată mai mică de 3,5 tone, centurile de siguranță în 3 puncte sunt obligatorii. Găsiți mai multe informații despre cât de ușor se găsește un microbuz cu standarde actuale, în materialul de AICI.

Informați-vă înainte să lăsați copiii în autocare!

Informațiile asupra cărora ne atrage atenția Alexa Stănescu sunt noi și pentru mine. Habar n-aveam că există autocare care permit montarea scaunelor auto pentru copii. Și chiar mă întrebam cum de e posibil ca în autocare și microbuze să nu existe reguli de siguranță. Or fi sfințite? Date cu aghiazmă? Un semn de întrebare mi-am pus când, într-o călătorie în Franța, autocarul nu a plecat până nu am avut toți centurile puse. Inclusiv copiii. Ahaa, ăștia nu-s creșini, mi-am zis. La ei nu merge cu ”să-mi testez norocul” sau ”las’ că merge și așa!” Și-acum chiar cred că trebuie să deprindem și noi acest obicei. Nu doare!

Iată și câteva îndemnuri de la Alexa (la care mă alătur și eu) cu privire la transportul copiilor în autocare:

 Dragi părinți, vă rog, informați-vă înainte! De asta depinde viața copiilor noștri! Aveți responsabilitatea aceasta față de ei! NU vă culcați pe o ureche că nu se întâmplă nimic. Ba se poate întâmpla ORICE, ORICÂND!

 Dacă vreți să vă lăsați copiii în excursii, întrebați directoarea grădiniței sau pe cine organizează plecările, dacă nu se pot monta scaune auto pentru copiii mici. Dacă acest lucru NU e posibil, CEREȚI închirierea unui astfel de autocar. Există și e datoria directorului să caute aceste servicii.

 NU țineți copilul în brațe! Este mult mai periculos în cazul unui accident pentru că la un impact, greutatea corpului tău îl va strivi, nicidecum nu îl va proteja, așa cum FALS credem.

 Dacă din fericire copilul vostru merge cu un autocar cu centuri, obligați profesorii să le folosească! Scuza că un copil se agită în autocar și nu stă pe loc NU ar trebui să existe. Regulile sunt reguli și salvează vieți în acest caz!

 Dacă aveți copii care merg cu microbuzul școlar, cereți primăriei să închirieze mașini prevăzute cu centuri.

***

Și… nu uitați să semnați și să dați mai departe petiția care să îi informeze pe părinți și de ce nu, și pe directorii de școli că există soluții pentru un transport în siguranță al copiilor noștri în excursii. E atât de important!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *