”Am făcut din profesia mea o religie!” #EpicTalk cu Andreea Esca
Lifestyle

”Am făcut din profesia mea o religie!” #EpicTalk cu Andreea Esca

A urcat Andreea Esca pe scena de la #EpicTalk și, dintr-o dată, ne-am dezmorțit. Cu toții. Atâta libertate, pasiune, umor și efervescență a adus cu ea! Și, cât ai clipi, ne-a cucerit, motivat, inspirat. Ea, ca persoană, nu doar ca vedetă şi om de televiziune. 

***

Despre relația cu munca a vorbit Andreea Esca la #EpikTalk. Și, într-adevăr, aceasta pare a fi cea mai lungă relație din viața ei. O relație pe care o trăiește de la bun început cu foarte multă pasiune și asumare.

”Am făcut din profesia mea o religie!”

Dar cum a ajuns Andreea Esca să facă meseria pe care o face?! Din pură întâmplare, ne-a dezvăluit chiar ea absolut tot! A terminat liceul de matematică-fizică ”Gh. Lazăr” București și intenționa să dea la ASE – Finanțe Bănci. Ghinion (sau nu), Andreea a picat examenul și, în toiul dezastrului din familia Esca, soluția salvatoare părea a fi o facultate particulară de drept. Și, fără să protesteze, spre Drept se îndrepta tânăra domnișoară, doar că fix în ziua înscrierii a văzut un afiș cu ceva legat de jurnalism, presă scrisă, radio și televiziune și… acolo și-a lăsat actele.

Printr-o altă întâmplare, în anul I de facultate, la îndemnul unui prieten, Andreea merge să dea o probă la noua televiziune care apărea atunci, SOTI. Păi, de ce nu? Și… n-a apucat să iasă bine pe ușă, că i s-a și propus să citească știrile în seara respectivă. ”Cine, io?” se miră Andreea. Și fără să stea mult pe gânduri, a dat și răspunsul: ”Da, cum să nu? Da! Da!” Simplu, acesta-i spiritul Esca. 😀

Cu acest look și-a făcut Andreea Esca apariția pe micile ecrane, iar comentariile ei – de o crudă și savuroasă auto-ironie – ne-au făcut să râdem și să aplaudăm. Să râdem de Andreea de atunci, dar, mai ales, de comentariile ei de acum și s-o admirăm din cap până-n picioare pentru curajul de a fi exact cine este! Și totuși, Andreea își amintește cu bucurie de începuturile ei în televiziune.

”Eram niște tineri care veneam de niciunde, nu știam nimic despre nimic, dar care vroiam să învățăm. Eram într-o aventură extraordinară! Niciodată nu știam la ce oră venim și la ce oră plecăm. Niciodată nu întrebam dacă vom avea un salariu și care va fi salariul respectiv. Clar, pentru mine SOTI a însemnat să pornești în viață într-o profesie de care să te îndrăgostești imediat”, spune Andreea Esca.

Lecții învățate și asumate!

Cum a reușit Andreea Esca să facă din profesia ei o religie? Păi, în primul rând, însușind cele două lecții-cheie predate de mama ei.

Prima lecție, spune Andreea, primtă de la mama ei – asistentă medicală principală de sala de operație la Institutul Fundeni, Oncologie – a fost prin anul I de faculatate, când, după o petrecere în care a baut multă cafea pentru a putea rezista până-n zori, s-a trezit cu o stare groaznică de rău. Și, a sunat-o pe mama ei la spital, dar în loc de ”ajutor” a trăit senzația unui abandon:

-Andreea, tu mi-ai dat mie telefon acuma ca eu să las o bolnavă de cancer și să vin că ți-e ție rău c-ai stat la petrecere? Ia o bucățică de zahăr, nu știu, bea niște apă și vezi-ți de treabă!

Peste ani, însă, Andreea a înțeles că acea întâmplare a fost o lecție de viață. O lecție prin care mama ei îi transmitea că dacă faci o profesie trebuie s-o faci cu pasiune și să fii acolo 100%. Să fii atașat de ceea ce faci.

Cea de-a doua lecție legată de profesie Andreea a primit-o chiar în momentul în care își anunța mama că o să se angajeze și o să prezinte știrile. Credea că va primi vestea cu mult entuzisam, însă… reacția mamei sale a fost ceva de genul acesta:

– Te rog să fii foarte atentă dacă accepți acest lucru. Pentru că e o profesie grea. Și nu poți s-o faci fușerit. Gândește-te că o să fii ca o actriță sau ca o balerină, ca un om care are un spectacol în fiecare seară, la o oră fixă, toată viața. Iar pe noi, spectatorii, nu ne interesează deloc viața ta. Nu ne interesează dacă te doare burta sau te-a părăsit iubitul. Noi vrem să fii perfectă și să-ți faci rolul cum trebuie! Dacă o să poți să faci asta, fă-o. Și dacă nu, nu!

Și, după cum se știe, a făcut-o! Și nu oricum, ci impecabil de bine! ❤️

A urmat perioada ProTV. O altă aventură povestită cu mult haz.

”La acel interviu, am făcut cunoștiță cu un om care mi-a explicat în două vorbe, într-o clădire care stătea să cadă, cum își dorește el să mă angajeze la o televiziune care o să fie și care o să schimbe viața românilor, și o să mă știe lumea pe stradă, și o să-și rupă hainele etc. Habar n-am ce-a zis și în ce fel a zis, dar am acceptat provocarea!” povestește Andreea.

Cu riscul de a fi contrazisă de studii, cercetări și, poate chiar, de psih. Gáspár György prezent în sală, Andreea a spus în gura mare cât de mult crede în prietenia de la locul de muncă.

”Felul în care comunici cu celălalt este foarte important. Noi ne-am împrietenit, am avut și relații, și totul a mers foarte bine. Și poate chiar mai bine! N-aveam Crăciun. N-aveam Paște. Dar nu eram forțați. Noi ne doream asta. Pentru noi, fiecare zi, era o vacanță cu prietenii”, spune Andreea.

IMPORTANT! Oricât de sus te-ai afla, trebuie să fii atent la concurență! Și-apoi, oricât de bun ai fi, fără echipă nu valorezi mare lucru.

Andreea Esca a ajuns și la radio, în echipa Europa FM, tot așa, lăsându-se convinsă și inspirată de pasiunea cu care i s-a vorbit la interviu despre radio. Sâmbătă de sâmbătă, Andreea realizează interviuri frumoase cu oameni pe măsură la emisiunea ”La Radio”.

Mai e și A List Magazine by Andreea Esca. Și care credeți că sunt criteriile pe baza cărora Andreea își selectează oamenii din echipă? Păi, ni le-a dezvăluit pe toate: simțul umorului, creativitate, să fie și concurențial, să-i placă să inventeze etc. și, desigur, să fie disponibil la orice oră.

Concluziile Andreei Esca după 25 de ani de carieră

Și, acum, iată concluziile Andreei Esca după 25 de ani de carieră (… pentru că a ajuns într-o profesie de care s-a îndrăgostit, și apoi…):

❤️ Mi-a plăcut mereu să muncesc. Cred că ”statul” obosește cel mai tare.

❤️ M-am întors rapid la job după ce am născut și cred că toți trebuie să ne ascultăm instinctul.

❤️ Nu am zis niciodată NU unei provocări!

❤️ NU m-am culcat pe-o ureche și nu mi-am pierdut capul!

❤️ Am rămas foarte curioasă.

❤️ Cred în oameni și în prietenii.

❤️ Admir oamenii cu mult talent.

***

Calitatea vieții noastre e puternic influențată de calitatea relațiilor noastre. Iar la #EpicTalk – ediția 2018 – șase personalități revoluționare din România (Mirela Retegan, Diana Stănculeanu, Oana Moraru, Andreea Esca, Gáspár György, Adrian Hadean) au fost provocate să ne vorbească despre ceea ce știu cel mai bine, despre ceea ce reprezintă sensul vieții lor și despre adevărurile pe care le-au descoperit prin intermediul profesiei lor.

Despre discursul Mirelei Retegan – Provocarea lui a fi simpatic în relația cu propriul copil! – am scris AICI.

Despre discursul Dianei Stănculeanu – Oare merită să tranformăm adolescența copiilor noștri într-o bătălie?! – am scris AICI.

Despre discursul Oanei Moraru – Greșelile sunt de corectat, nu pentru intoxicat! – am scris AICI.

Despre discursul lui Gáspár György – Cu relația de iubire la terapie! – am scris AICI.

2 Comment

  1. Mie mi se ridica antenele cand aud lucruri de genul „sa fie disponibil la orice ora”. Si o iubesc pe Andreea Esca, deci sa nu crezi ca dau cu hate 😀 Doar ca nu-mi prea place genul asta de abordare. Pana la urma oamenii aia care lucreaza pentru ea poate sunt cei mai pasionati de meseria lor, dar sigur, sigur au nevoie si de timpul lor personal in care n-are voie nimeni, nici Andreea Esca, sa ii deranjeze. Stiu ca e mai greu asta in meseria lor, imi imaginez ca in jurnalism daca nu esti pe faza si nu publici primul ceva te duci pe apa sambetei, but still, intelegi ce vreau sa zic 😀

    1. Da, înțeleg perfect ce vrei să zici. 🙂
      Și înțeleg și ce vrea să zică Andreea.
      Și mă gândesc, Doamne!, cât de greu mi-ar fi mie, acum – când am copii, să răspund unei astfel de solicitări. Deși, mi-ar plăcea să-mi găsesc ”chemarea” sau jobul acela de care să nu mă mai satur. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *