iMaMA

Micuţul turist – city-break în Odesa

Nu încape îndoială, călătoriile alături de micuţ sunt o reală provocare pentru părinţi. Chiar dacă fiecare membru al familiei visează cu ardoare la o vacanţă în străinătate, punctele de atracţie ale destinaţiei turistice alese vor fi diferite, unele pentru părinţi, altele pentru copii.

Dacă noi ne dorim să luăm oraşul la pas, să admirăm fiecare obiectiv turistic în parte, să facem mii de poze, să aflăm mai în amănunt istoricul locului şi să gustăm ceva inedit din bucătăria tradiţională, piticii ard de nerăbdare să cotrobăiască nestingheriţi prin camera de hotel, să inventarieze obiectele, să ia cu asalt parcurile şi să descopere noi locuri de joacă.

Greşit! Soluţia nu este de a-ţi „uita” copilul acasă (în grija bunicii, mătuşii sau bonei), ci de a te organiza în aşa fel încât călătoria alături de pitic să devenită cea mai  distractivă activitate.

În vara lui 2012, pe când aveam un copil la număr, am tras aer în piept şi am pornit la drum de vacanţă alături de juniorul nostru de 2 ani, Nichită. Am deliberat şi am pus degetul pe hartă – Odesa, oraş cosmopolit din Ucraina, unde găseşti o sumedenie de locuri de vizitat, dar şi o plajă ce te îmbie la răsfăţ  sub razele soarelui. Aşadar, n-aveam cum da greş, dacă nu prindeam doi iepuri dintr-o lovitură, unul tot nimerea în mâinele noastre.

Pentru o escapada de trei zile, piticul s-a ales cu cea mai voluminoasă valiză, unde a trebuit să încapă tot dulapul (că de, e greu să ghiceşti capriciile vremii). Am pus acolo hăinuţe mai groase şi mai subţiri, săndăluţe şi adidaşi, trusa cu medicamente, jucării şi cărticele, crema de plajă şi cea de ţânţari.

Pentru ca bebe să nu se plictisească, iar mami să nu înnebunească de la atâta mers cu maşina, am hotărât să o luăm din loc dis-de-dimineaţă, astfel încât Nichita să doarmă o parte bună din drum.

Odesa ne-a întâmpinat cu dispoziţie de vacanţa. Dimineaţile mergeam pe plajă să ne prăjim sub soare, iar după-masă hoinăream prin oraş până seara târziu. Nichita s-a adaptat uşor ritmului de turist, iar varietatea programului a fost pe gustul său. Minune mare, în sfârşit, băieţelul meu aţipea de cum punea capul pe pernă (la prânz şi noaptea), de data asta fără a mai fi nevoie de implorări, promisiuni, ameninţări.

vacanta in odesa

În calitate de părinţi-turişti, cred că ne-ar fi prins bine un cărucior pliabil pentru copil. Dar, ne mândrim cu un tati tânăr şi voinic, care l-a purtat pe năzdrăvan sute de kilometri în spate, reuşind astfel să bifăm multe obiective turistice semnificative ale oraşului.

Atenţie! Nichita n-a stat cocoţat doar în spate. A explorat din plin oraşul, alerga cu viteză pe renumitele străzi Deribasovskaya, Ekaterinskaia şi Primorskii bulevard (aici fiind interzis accesul maşinilor), mirosea cu nesaţ floricelele, aduna bucăţi de scoarţă de copaci, ne stropea cu apa din fântânile arteziene şi… evident, exersa limba rusă, agăţând cele mai cochete fetiţe blonde cu ochi albaştri din Odesa.city break in Odesa Ucraina

Nouă ne-a plăcut să călătorim cu bebe, aşa că: „World, here we come!

[iunie 2012]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *