iMaMA

Noutăți homemade de sezon din bucătăria noastră

Și-a venit toamna! Și mi-am trimis copiii în lume: pe unul la școală și pe celălalt la grădiniță. Și până-mi găsesc și eu un ”șef” calumea, m-am apucat de experimente în bucătărie. Ce-a ieșit? Vă arăt și vă povestesc imediat!

Găluște cu prune

Pentru mine ”găluște cu prune” e o mare noutate. Țin minte cum îmi povestea vecina de o asemenea poftă și eu am căscat și ochii, și gura de mirare: cum adică prune și cartof la un loc?! Apoi le-am văzut ”expuse” la Târgul de Crăciun din București și-am zis să-mi omor curiozitatea. 10 lei m-a costat bucata. Dar degeaba, că n-am apucat să le gust. Le-am uitat pe un butoi în timp ce înfulecam mâncare serioasă cu aromă de purcel.

Găluște cu prune

Și-acum, c-am găsit și timp, și o rețetă foarte bine explicată, le-am făcut chiar eu cu mâna mea. Ce-a ieșit? Niște bombe ciudate! 😀 Românașilor mei le-a plăcut, însă noi – ăștia din țări străine, am cam strâmbat din nas. Adică s-au mâncat toate, dar nu ne-am bătut pe ele.

Găluștele cu prune se fac relativ usor. Din ingrediente accesibile: făină, pesmet, zahăr, unt, ouă, scorțișoară, ulei, cartofi, prune, sare. Rețeta cap-coadă am luat-o de pe JamilaCuisine.ro – click AICI.

Pizza la tigaie

Of, copiii mei sunt înnebuniți după pizza! Asta ar mânca de dimineață până seara. Toate mesele în oraș se rezumă la pizza. Vrei să-i vezi chiuind de bucurie? Comanzi pizza! Și – surprize-surprize! – mama a făcut pizza. La tigaie. Acasă. Iuhuuu!

Pizza la tigaie

E o rețetă în care pot fi implicați și copiii. O nebunie iese! Cu joacă și gust bun! Pentru blat am folosit câteva linguri de iaurt, 2 ouă, făină și sare. Iar pentru topping: ce-am găsit prin frigider – sos de roșii, ciuperci, ardei, ceapă, porumb, măsline, ton etc. M-am inspirat de AICI.

Plăcinte la tigaie

Îmm, ce dor îmi era de niște plăcinte ca la mama acasă! Mereu am evitat să le fac. Nu știu… mi se parea complicat. Dar în timp ce mă ”plimbam” pe site-ul FantezieÎnBucătărie.ro mi-a plouat în gură când am ajuns la Plăcinte rapide la tigaie. Și-am văzut că nu-i mare brânză de făcut. Și le-am făcut. Doamne, ce bune au fost!!!

Plăcinte la tigaie

Brioșe cu piure de dovleac

Că tot ne place dovleacul, am făcut și ceva altceva din el: Brioșe cu piureu de dovleac. Rețeta am luat-o dintr-o revistă mai veche Pap Tot! Le-am dat brioșelor o formă amuzantă, ceea ce le-a făcut și mai delicioase.

Ingrediente: 600 g dovleac, 150 g iaurt grecesc, 3 ouă, 100 g nuci, 200 g făină, 1 plic praf de copt, 1 linguriță scorțișoară, 5 linguri zahăr brun, 50 g unt, 2 linguri ulei de măsline.

Brioșe cu dovleac

Mod de preparare: Cureți bucata de dovleac de semințe, o presari cu o linguriță de zahăr brun și un praf de scorțișoară și o coci în cuptorul încins la 170º C până când se înmoaie miezul. Îl scoți din cuptor, îl lași să se răcească și, în blender, faci un piure fin. Pui piureul într-un castron, adaugi iaurtul, zahărul, untul topit, uleiul de măsline și omogenizezi. Cerni făina cu praful de copt și scorțișoara deasupra aluatului și amesteci ușor. La final încorporezi nucile tocate grosier. Umpli ¾ formele de brioșe cu aluat, presari bucățile de nuci deasupra și le introduci în cuptorul încins la 170ºC timp de 20-15 de minute.

Și… acum sincer, cu ce am reușit să vă fac poftă? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *