Până la urmă, când începe școala
iMaMA

Până la urmă, când începe școala?

Dați-mi voie să fiu supărată! Și nu pentru că începe școala, că… deh!, timp de doi ani de zile am apucat să mă resemnez și să mă conformez acestei încântătoare situații, DAR…  îmi spune și mie cineva, cine umblă la date și schimbă calendarul anului școlar după cum îi vine? Aaa, da, știu! Ministrul Educației Naționale. Paról! Dar… DE CE?! Altă treabă nu are?

Eu știam că în România școala începe pe 15 septembrie. Așa mi s-a comunicat când m-am mutat cu bagajele aici. Evident că mi s-a părut o dată suspectă, dar nu mă interesa prea tare. Eu eram fericită că Faculatea începe pe 1 octombrie. Adică nu septembrie, dar oc-tom-bri-e!!!

Acum sunt în altă situație. Am copil care merge la școala de stat. Românească. Nu suntem de acord cu multe, dar o respectăm și-i mulțumim că există supraviețuiește. Am vrea, totuși, un calendar fix sau ușor de intuit. M-am săturat de atâtea surprize. Pe mine mă obosesc. Da, știu, sunt și alte surprize și experimente, mai grave și mai debusolante, dar cred că și planificarea anului școlar e importantă. Apropo, iată cum stăm cu vacanțele în acest an școlar: 27 octombrie – 4 noiembrie 2018; apoi 22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019; vacanța intersemestrială: 2 – 10 februarie 2019; vacanța de primăvară: 20 aprilie – 5 mai 2019; și din nou la vacanța de vară: 15 iunie – 15 septembrie 2019. Deci, la anu’ școala începe pe 15! Să țin(em) minte!!

Ce-ar fi ca vacanța de vară să înceapă oficial pe 1 iunie, iar anul școlar pe 1 septembrie?! Mi se pare o structură extraordinară. Poate și pentru că acestea au fost datele cheie din calendarul pe care l-am respectat eu în școala primară, gimnazială și liceu. Am văzut că acest tip de calendar e valabil în mai multe țări europene, fiind adoptat și în unele școli private din România. Deci, ar merita o șansă!

Deh, poate că n-am niciun drept să comentez eu asemenea subiecte. Da’ știu că a călcat strâmb Ministerul în ultima vreme și îndrăznesc să sper că nimeni nu-i va lua apărarea, orice aș îndruga eu aici. 

Motivul supărării mele este, de fapt, că fix, dar fix în acest moment ar fi trebuit să fiu cu picioarele în nisip și ochii pierduți în zare, să miros marea, să gust soarele și să aud în dreapta mea doi băieți care se ceartă că unul face și celălalt dărâmă castele de nisip. Mda, noi aveam bilete Early Booking în Turcia în această perioadă, iar Școala a decis să-și înceapă anul pe 10 septembrie. Normal că ne-a venit ideea să chiulim cu tot cu școlar la mare, dar… tocmai am schimbat cartierul, școala, învățătoarea, clasa și… ne-a pierit curajul, am rămas cu revolta.

Asta e! S-a dus bărbată-meu cu băiatul cel mic. Că altă soluție decât să pierdem banii nu exista. Acum ei ne trimit poze dintr-o cu totul altă lume și altă viață, iar eu cu băiatul cel mare ne pregătim să mergem de mână la festivitivitatea de deschidere. Exact, vom avea la noi flori de toamnă și zâmbete obosite. O să ne pierdem în agitația oamenilor și o să ne plictisim la discursuri emoționante. O să mimăm entuziasm și fericire.

Welcome Back to School! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *