Când părinții sunt pregătiți de joacă, copiii sunt 100% pregătiți de școală!
iMaMA

Când părinții sunt pregătiți de joacă, copiii sunt 100% pregătiți de școală!

Copiii fericiți au părinți pricepuți la joacă!!! Wow, copiii fericiți au părinți pricepuți la joacă!! Chiar așa e, COPIII FERICIȚI AU PĂRINȚI PRICEPUȚI LA JOACĂ!!! Mirela Retegan, cum de ți-ai dat seama că fix despre asta este parentingul?! Ah, șocant de simplu, al naibii de greu!

Vă vine sau nu să credeți, dar eu m-am pregătit de noul an școlar nu alergând după cumpărături (ghiozdan, rechizite, adidași, cămăși, pantaloni și alte cele), ci antrenându-mă pentru mai multă joacă cu copiii mei. Cot la cot cu alți părinți curajoși. Antrenor: nimeni alta decât Mirela Retegan. Daaa, această metaforă de femeie, plină de energie și idei de joacă, care a venit sâmbătă, 8 septembrie, la Mega Mall București și ne-a reamintit tuturor celor prezenți în sală ce înseamnă joaca, răbdarea și optimismul. Mulțumiiiim, Mirela. Te iubim, știi asta!

Lucrurile se complică când…

Vine o zi în care uităm cât de fericiți am fost când am primit vestea cea mare: se va naște un copil. Copilul nostru! Și ne-am întreținut fericirea asta supremă achiziționând tot felul de produse, multe utile și mult mai multe – inutile. Vine copilul pe lume și… continuăm să plutim de fericire. Ghemotocul de om mănâncă ce-i dăm și ne-nsoțește unde vrem. Dar nu pentru multă vreme, căci prinde la puteri și-atunci începe să se desfășoare cu stil și personalitate. Iar momentul crudului adevăr: când ne dăm seama că trebuie să investim ceea ce nu putem cumpăra – timp, energie, răbdare – lucrurile se complică. Grav!

Cu această introducere în care cu toții ne-am regăsit, Mirela Retegan ne-a obligat invitat la joacă. ”Hai, toată lumea sus. Sus-sus! Lăsați telefoanele jos și-acum… spatele drept , burta-n față, nasul în vânt…!” Știți textul! 

N-am comentat, am executat. Toți. Mămici și (doi) tătici în toată firea. Prăpădindu-ne de râs. De fapt, timorați. Încordați. Stângaci. Apoi veseli și dinamici. A Ram Sam Sam, Am o căsuță mică, Rem Pom Pi, Cucu bau – iată rețeta unui antrenament zilnic. Sunt joculețe scurte, simple și vesele. Pe placul celor mici, care promit să ardă caloriile celor mari. Aceste jocuri nu implică competiție. Singura competiție e cu tine însuți: să duci jocul la bun sfârșit.

Începe școala. Cum ne jucăm?!

Pai, Mirela ne propune JOCURI DE JUCAT DIMINEAȚA (Trezirea, Mic dejun); JOCURI DE JUCAT ÎN TRAFIC (Ce încape în… , Fără DA și NU, Clopoțel); JOCURI DE JUCAT SEARA (Ce a fost bine? Ce a fost rău?, Jurnalul cu buline, Cercul de prieteni, Coaforul, tribunalul).

O parte dintre aceste jocuri le știam. Am urmărit aproape toate video-urile de pe YouTube, din categoria ”Antrenorul părinților”. Sunt savuroase. Mirela face haz de nacaz, se autoironizează, vorbește despre experiența ei de mamă și propune soluții creative și cu putere magică, care să spargă tensiunea (absolut firească) din relația părinte-copil. Pe multe le-am încercat. Vă avertizez: e greu, deși pare uimitor de simplu. Dar… așa cum spune și Mirela: TREBUIE SĂ EXERSĂM până devenim campioni la joacă. Exact așa cum copilul exersează pentru a fi bun la matematică sau la orice altă materie, așa și parinele trebuie să exerseze dacă vrea să fie mai bun la parenting și la vorbit cu copilul. Dacă ne gândim zilnic cum să facem o bucurie pentru piticii noștri, ideile încep să vină în mod firesc. Practic, devine un fitness al minții.

Nu suntem proprietatea copiilor noștri. Suntem ghizii lor!

Dimineața e, pentru majoritatea părinților, un chin. Mai ales când începe școala, grădinița, iar trezitul devine un joc de putere și o explozie de nervi și frustrare. ”Hai, iubirea mea. Hai, puiuțul meu! Trezirea. Întârziem. E târziu. Vai, cât s-a făcut ceasul!”, pe de o parte. Și ”Nu vreau. Mi-e somn. Nu pot. Încă 5 minute.”, de cealaltă parte. Cine nu cunoaște scenariul acesta?!

Când mângâierile și drăgălășeniile nu sunt convingătoare, putem inventa o poveste în fiecare dimineață! Să facem spectacol. Să amuzăm copilul. Să ne jucăm. Să nu ne fie teamă de penibil. Să fim motivul pentru care copilul râde! Cum ar fi să ne punem o strecurătoare în cap și să dăm deșteptarea cu o lingură de lemn? Sau să dăm voce jucăriilor de pluș preferate ? Dar dacă i-am servi la micul dejun cuie, oare ce ar spune?! Știu, e bulversant ce scriu eu aici. Mai bine urmăriți înregistrările cu Mirela – AICI pentru trezire și AICI pentru micul dejun și multe altele. O să vă convingă!

Părinții curajoși cresc copii fericiți!

Și ar mai fi niște trucuri. Ca să nu luăm copilul pe fugă în toiul dimineții, mai bine îl trezim cu 10 minute mai devreme și-i spunem că are 10 minute de joacă. Altfel o să se ridice din pat, garantat! Singura condiție, limita celor 10 minute de joacă să fie fermă și clară. De la un anumit punct, nu ar trebui să existe loc de negocieri.

Și eu aplic metodele astea trăsnite. Adică trag de mine să ies din starea de robot cu mii de griji și gânduri, apoi trag aer în piept și… îmi vin idei. Îl trezesc pe Nichita provocându-l la o bătaie cu perne, vorbindu-i cu gura tigruțului de pluș sau lăsându-l câteva minute cu piesele Lego în pat. Altfel se trezește, îi apare un zâmbet luminos pe față și de aici cooperarea și organizarea vin de la sine.

Ieri, în prima zi de școală, i-am pregătit la micul dejun o tartină cu doi ochi holbați din felii de ridiche și un zâmbet rânjit din roșii. S-a bucurat. Am văzut și am simțit asta. Ziua a început bine și asta ne-a ajutat să gestionăm mult mai bine emoțiile unui nou an școlar.

Făcând astfel de gesturi, simple și necostisitoare, le transmitem copiilor ”te iubesc!”, ”am răbdare”, ”îmi pasă”. Iar ei fix de asta au nevoie! Fix ca în versurile acelea… ”Nu vreau soare, nu vreau lună / Vreau pupic de noapte bună / Nu vreau să mă-mbraci în stele / Vreau s-asculți visele mele.” 

***

Ah, câte ar mai fi de povestit. Dar mai bine notez aici două filme pe care le recomandă Mirela Retegan: ROOM și La vita e bella. Concluziile le tragem singuri.

***

Sesiunile de întâlnire cu părinții – „Antrenorul părinților” cu Mirela Retegan – sunt gratuite și continuă în Vâlcea, Piatra Neamț, Ploiești, Severin, Timișoara, Deva. Mai multe detalii aflați AICI.

***

Poza principală din articol e din turneul ”Antrenorul Părinților” de anul trecut. La acea întâlnire am înțeles de ce obosește o mamă și mi-am pus mâinile în cap. Și atunci, joaca a fost salvarea noastră.  Căci, după cum bine spune Mirela Retegan:

Joaca e limbajul iubirii dintre părinți și copii!

1 Comment

  1. Este uimitor, nu? Cum ceva atât de simplu ne poate ajuta să trezim copii, și să avem o dimineață mai frumoasă. Din fericire, pentru că am un job mai flexibil, nu am fost presată de timp la secundă și din primul an de grădi mi-am dat seama că mai bine il trezesc un pic mai devreme și îi dau timp de joacă și de iubit, decât să îl las să doarmă mai mult și să il iau apoi pe sus, ca un uragan.

    Multumim pentru trucuri si idei, Mirela, și ție Tina pentru că ai scris articolul! Mi-am dorit tare mult să ajung și nu am putut, pentru că am fost cu absenta motivata: la joacă in parc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *