5 sfaturi de la dr. Andra Custură pentru pregătirea copilului înainte de fixarea aparatului dentar!
iMaMA

5 sfaturi de la dr. Andra Custură pentru pregătirea copilului înainte de fixarea aparatului dentar!

Cum voi mânca? Mă vor durea dintii? Ce vor spune colegii de şcoală?

Dacă copilul tău este pe punctul de a începe tratamentul ortodontic, este posibil să aibă multe întrebări şi temeri cu privire la procedura sau la aparatul în sine.

Este important că atât părinţii, cât şi copilul care va purta aparatul dentar să aibă o atitudine deschisă faţă de acest tratament, privind în special beneficiile sale, atât în ceea ce priveşte estetică dentară, cât şi sănătatea orală. Tratamentul ortodontic este important şi are efecte mult mai rapide dacă este realizat la vârsta potrivită”, explică dr. Andra Custură, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

Cum îţi dai seama dacă cel mic necesită aparat dentar?

Cu siguranţă vei putea să-ţi dai seama înainte de controlul specialistului, dacă copilul tău are nevoie de un tratament ortodontic. Cei 20 de dinţi primari ai copilului ar trebui să fie ieşiţi în jurul vârstei de trei ani.

Dinţii permanenţi încep să apară la 6 ani, începând cu molarii din spate, întrucât sunt cei mai mari dinţi şi au nevoie de mult spaţiu. Astfel, împreună cu medicul dentist vei putea urmări dacă dinţii adulţi cresc corect şi dacă există suficient spaţiu pentru ei.

Dintii drepţi şi ordonaţi arăta mult mai bine, ajuta copilul să mestece mai bine şi să vorbească mai clar. Aparatul dentar este folosit pentru a îndrepta dintii şi pentru a îi stabiliza o muşcătură cât mai corectă. Dinţii drepţi pot creşte şi stima de sine, mulţi adulţi nu poartă aparat dentar pentru că sunt stânjeniţi de zâmbetele lor, de aceea este bine că tratamentul ortodontic să se efectueze în copilărie”, spune specialistul.

andra_custura

Iată cinci sfaturi pentru a-ţi pregăti copilul înainte de tratamentul ortodontic:

Discută opţiunile de tratament cu copilul

Există o mulţime de opţiuni când vine vorba de tratamentul ortodontic, dar cel mai bine este să vorbeşti cu specialistul despre cele mai potrivite opţiuni şi planuri de tratament pentru copilul tău. De obicei, aparatele mobile sunt cea mai bună opţiune pentru copiii care au încă dentiţia temporară , după vârsta de 13-14 ani se recomandă , de cele mai multe ori aparatele fixe.

Având o discuţie deschisă cu copilul despre motivul pentru care are nevoie de aparatul dentar îl va face să prindă încredere şi să uite de temerile de la început. Faceţi unele cercetări împreună şi încurajează-ţi l să adreseze întrebări despre ce i se va face şi de ce este cea mai bună opţiune pentru el ”, completează dr. stomatolog Andra Custură.

Încurajează-l cu privire la procedură

Este perfect normal că cei mici să se simtă nervoşi în legătură cu purtarea aparatului dentar. Pentru început, probabil că va fi cea mai lungă perioadă de timp petrecută vreodată într-un scaun dentar, ceea ce îi va crea fie o stare de obişnuinţă, fie o teamă accentuată. Îi poţi calma prin discuţii relaxate, în care să le explici că este o procedură uşoară, care nu va implica durere. Vor urma controale periodice simple, pentru că medicul ortodont să se asigure că tratamentul are efecte pozitive.

Copilul ar putea fi îngrijorat de faptul că purtarea aparatului va fi dureroasă. Deşi pot simţi un mic disconfort până se obişnuiesc cu aparatul  dentar, acest lucru va dura doar câteva zile. Pentru orice simptome diferite este indicat să vorbiţi cu specialistul şi nu luaţi dumneavoastră decizii fără îndrumare de specialitate” , afirmă specialistul.

Oferă-i alimente moi în primele zile

Dinţi copilului i-ar putea determina un disconfort uşor în primele  zile. Alimentele moi cum ar fi orezul, paştele, îngheţată, iaurtul sau cartofii piure şi mâncărurile lichide precum supa vor ajuta să-şi păstreze energia fără a trebui să mestece prea tare. Alimentele răcite au, de asemenea, avantajul suplimentar al calmarii durerilor deci asigură-te că frigiderul este bine aporvizionat.

Ameliorează-i disconfortul

În timp ce copilul se obişnuieşte cu noul accesoriu de pe dinţi, acesta ar putea irita sau cauza răni. Ceară ortodontica este o modalitate uşoară de a face acest tratament mai confortabil. Ceară va forma un strat de protecţie care împiedică frecarea.

Este bine să discuţi cu cel mic despre rolul  cerii dentare  şi să-l obişnuieşti să o folosească singur, atunci când are nevoie. În acest fel, dacă aparatul provoacă disconfort în timp ce se afla la şcoală, joacă sport sau este cu prietenii, va putea să-şi aplice singur ceară dentară , această soluţie fiind valabilă  doar pentru aparatele fixe”, explica dr. stomatolog Andra Custură.

Concentrează-l pe avantajele aparatului

În timp ce un an sau doi s-ar putea să nu pară prea mult timp în cazul adulţilor, pentru un copil poate părea o veşnicie tratamentul ortodontic. Dacă copilul este frustrat de timpul purtării aparatului dentar, trebuie să îi spui că dacă vrea să aibă dintii frumoşi şi sănătoşi va trebui să aibă răbdare.

Dr. Stomatolog Andra Custură crede că viaţa noastră poate deveni mai frumoasă cu un zâmbet sănătos, de aceea ne vine în ajutor cu cele mai bune sfaturi şi tratamente pentru a ne recăpăta şi menţine sănătatea dentară. Andra Smile este cabinetul care oferă servicii de implantologie, estetică dentară, ortodonţie, protetica, endodonţie, parodontologie, stomatologie preventivă, pediatrica, restaurativa şi chirurgie dento-alveolara. Mai multe detalii pe www.andrasmile.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *