copiii au mai multă energie decât sportivii de performanță!!
iMaMA

Copiii au mai multă energie decât sportivii de performanță, e dovedit științific!

Hmm, e vreun părinte care se îndoiește de asta?! Copiii chiar au multă energie, atât de multă încât le fac concurență sportivilor de performanță! Și nu sunt doar vorbe, e dovedit științific! Prin studiu, calcule și comparație (detalii AICI). Micuții noștri minunați – pe care noi, adesea, îi etichetăm drept firavi și neajutorați – au mușchi rezistenți la oboseală și, mai mult decât atât, se refac mai ușor după efort. Și atunci, de ce ne mai mirăm că abia reușim să ținem pasul cu ei?!

La prima vedere, am fi tentați să spunem că – în timpul activităților fizice – cei mici ar trebui să obosească mai repede decât adulții, deoarece au capacități cardiovasculare limitate, modelul de mișcări este mai puțin eficient, iar numărul de pași necesar pentru a parcurge o anumită distanță este mult mai mare. Însă, s-a dovedit că aceste limite sunt depășite ușor de copii datorită nivelului de dezvoltare a rezistenței mușchilor la oboseală și a capacității de a se recupera foarte repede după exerciții de intensitate înaltă.

Ca să înțelegem mai bine, copiii folosesc mai mult oxigenul din sânge în timpul efortului fizic (modul aerob) și, prin urmare, obosesc mai greu chiar și atunci când sunt implicați în activități fizice de intensitate înaltă. Iar, datorită restabilirii mai rapide a ritmului cardiac și a capacității intense de eliminare a lactatului din sânge, copiii se recuperează foarte repede, chiar mai repede decât sportivii bine antrenați. Acest lucru explică de ce copiii au forțe noi pentru joacă, joacă și iar joacă, în timp ce adulții cad lați de oboseală.

Și acum înțeleg, copiii mei nu sunt o excepție! Sunt doar copii. Plini de viață și energie. Degeaba sper eu că-i obosesc ținându-i cât mai mult la alergat pe-afară, că tot eu sunt cea care adoarme prima când se pune în pat. Și chiar mă uitam săptămâna asta la ei, cu roșu în gât și febră mare, n-au zăcut și n-au stat o clipă. Că mă și întrebam… pentru cine o fi prescris dna Dr. Culcer medicamantele?

În loc de concluzie… Să ne apucăm de sport! Copiii ne pot fi niște antrenori tare buni!😃

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *