Dragostea din poveste, plus o carte GIVEAWAY
Lifestyle

Dragostea din poveste, plus o carte GIVEAWAY

Ce e cu dragostea asta și DE CEEE ne îndrăgostim de anumite persoane, dar ajungem să iubim în continuare doar una?!  Cum e posibil ca unele relații să aibă succes chiar dacă nu respectă nicio predicție logică, iar altele – perfecte pe dinăuntru și pe dinafară – se destramă?!

Complexă mai este tema asta a iubirii și, adevărul e că noi, oamenii, suntem taaare sofisticați. Depunem eforturi să ne cunoaștem, să ne înțelegem și, cumva, să ne suportăm acceptăm. Dar, ca să nu ne împotmolim în filozofie, hai să trecem la psihologie! 

Love is a story de Dr. Sternberg

De curând am terminat de citit LOVE IS A STORY. Tipologiile poveștilor romantice, scrisă de psihologul american Dr. Robert J. Sternberg, apărută la Editura NICULESCU. Este o carte relaxantă, care propune o perspectivă interesantă asupra iubirii și teoria conform căreia ”dragostea este o poveste”.

Ce presune acest lucru? Eh, se pare că fiecare dintre noi are propria definiție asupra iubirii, adică propria poveste de dragoste – incluzând aici proiecții, valori, idealuri, prejudecăți. Și… (important!) tipul de relație pe care o creăm depinde strict de această poveste de dragoste pe care o purtăm în noi.

Evident că poveștile de dragoste ale unui cuplu în legătură cu ce este iubirea și cu ce ar trebui să fie pot sau nu pot coincide. Exact aici se află și secretul unui cuplu împlinitcompatibilitatea poveștilor dintre parteneri! Adică, cu cât ne alegem parteneri ale căror povești sunt mai compatibile cu ale noastre, cu atât putem crea relații solide și fericite. Voilà!

În altă ordine de idei, cei care își imaginează iubirea ca o poveste dintr-un basm, vor căuta întotdeauna romantismul în relație, însă persoanele care preferă povestea cu năbădăi o pot lua razna din cauza plictiselii cauzate de dragostea ca în basm. Hai, sigur v-ați prins despre ce este vorba! 

Love is a Story

Și acum e acum! Care e povestea noastră?! O fi… dragostea ca proces de învățare-predare, ca sacrificiu, ca o formă de guvernare, ca roman polițist, ca film erotic, ca fim de groază? Sau… dragostea ca poveste științifico-fantastică, ca o colecție, ca obiect de artă, ca poveste casnică, ca terapie, ca religie, ca joc? Sau… dragostea ca o călătorie, ca o țesătură, ca o grădină, ca o afacere, ca dependență? Sau… dragostea ca basm, ca ancorare în trecut, ca știință, ca o carte de bucate? Sau… dragostea ca război, ca teatru, ca jovialitate, ca mister?

Love is a story se adresată tuturor celor interesați de dragoste, iar acest lucru include, probabil, pe toată lumea. Mi-a plăcut abordarea și mai ales faptul că nu este o carte despre  Cum să… la care, știm deja, se pricepe toată lumea și nu funcționează la nimeni. În plus, cartea este ușor de parcurs, este scrisă într-un limbaj accesibil și abundă în exemple – povești de viață reale și tot soiul de secvențe în care ne regăsim și din care învățăm să ne privim relațiile cu alți ochi.

Pentru alte titluri și noutăți de la Editura NICULESCU, intrați pe www.niculescu.ro sau urmăriți pagina de Facebook /EdituraNiculescu/.

GIVEAWAY Love is a story

Am citit-o, mi-am făcut notițe și o dau mai departe. Da, exact, cartea asta plină de ”dragoste” pleacă către un alt cititor! Cine o vrea, mâna sus în secțiunea de comentarii de pe blog. Pe 3 mai aleg câștigătorul. Prin tragere la sorți. Curaj și baftă!

***

În loc de concluzie, două citate frumoase desprinse din Love is a story de Dr. Robert J. Sternberg:

Iubirea este o poveste și atunci doar noi suntem autorii eimai degrabă decât William Shakespeare sau Gabriel García Márquez, sau Erich Sagal, sau Barbara Cartland.”

Fiecare dintre noi are povestea ideală despre dragoste, iar acesta poate fi cel mai important lucru pe care îl putem afla despre noi.”

8 Comment

  1. Daa,imi doresc cartea asta plină de dragoste,pentru că intr-adevăr,dragostea este o poveste,ale căror personaje principale suntem !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *