traseu montan
iMaMA Lifestyle

Escapadă de-o zi la munte. Traseu de familie, ușor și spectaculos, în munții Bucegi

Când rămâi cu un singur copil acasă, accepți din prima invitația la o scurtă plimbare montană, chiar dacă asta presupune trezit dis-de-dimineață în zi de weekend. Așadar, sâmbătă, alarma de la telefonul meu a sunat la ora cinci, iar la șase coboram din bloc cu rucsacul în spate, de mână cu un pitic somnoros și zgribulit de 5 ani și 7 luni fix. La mașină ne aștepta un tânăr proaspăt îndrăgostit de munte, pe nume fratele meu.

Vremea bună și culorile toamnei m-au făcut să-mi doresc o escapadă de-o zi la munte. Fratele a ales traseul, eu m-am ocupat de sanvișuri, copilul a dat OK-ul. Am pornit hotărâți la drum și am fost primii pe traseul Bucegi: Camping Zănoaga – Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa – Cascada 7 Izvoare. Prima poză de pe traseu – ora 8:23. Traseul gol. Noi și urșii, mi-am zis. Dar n-a fost chiar așa. Ne-au prins din urmă câțiva turiști (fără copii în gașcă, ce-i drept), iar drumul spre întoarcere a fost destul de aglomerat și, cumva, gălăgios. Concluzia mea: cine se trezește de dimineață, mai cu poftă drumețește!

Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa – Cascada 7 Izvoare

Traseul este recomandat pentru familiile cu copii, respectiv începători în ale drumeției. Acesta este marcat cu cruce albastră și se întinde pe o distanță de circa 3,2 kilometri. Intrarea se face pe lângă Campingul Zănoaga (găsești punctul „Camping Zănoaga” pe Google Maps sau Waze). Este un traseu interesant, cu potecă de pădure, dar și cu porțiuni stâncoase și câteva poduri care traversează râul Ialomița. Eu aș spune că partea de început e mai solicitantă, în rest, să te tot bucuri de peisaje sublime, fabuloase, încântătoare și de un aer cu miros de frunze, munte, viață. Răsplata cea mare: Lacul Scropoasa, pe de-o parte, și Cascada 7 Izvoare, pe de altă parte.

Cinci ore a durat plimbarea noastră, cu popasuri pe diverse teme: poze, gustări, smiorcăieli. Ne-am întâlnit, pe traseu, cu toate cele patru anotimpuri. Care ne-a plăcut mai mult, n-aș ști să spun. Dacă toamna ne-a așternut un bogat covor de frunze la picioare, primăvara ne-a scos în cale flori gingașe și plăpânde, iar vara ne-a întâmpinat cu soarele său luminos, pe când iarna ne-a amintit exact locul unde-am lăsat mănușile acasă.

Lacul Scorpoasa

Ne-am oprit la lac. Pe o buturugă. O familie de gâște tocmai se trezise și ne-a luat la ceartă. Lacul Scorpoasa este un lac de baraj artificial. O fi mai greu să-i reții numele, poate, dar nici într-un caz nu-i poți uita șarmul. Un amestec de culori cum doar în țări străine credeai că e posibil.

Cascada 7 Izvoare

Din poienița cu o casă, terasă și câțiva câini gălăgioși, se face un drum forestier spre stânga care duce spre Cascada 7 Izvoare. I-am reținut numele din prima, dar și titlul de cea mai bună apă din lume. Așa spun oamenii de știință, nu legendele. Fenomenul se poate explica prin existența unui câmp electromagnetic puternic sau a unui zăcământ de argint prin care trece apa. Știți de ce-mi pare rău acum, că nu mi-am umplut sticla cu apă din asta miraculoasă. Dar mai există și o data viitoare, sigur!. : )

În drum spre casă, ne-am oprit pe TransBucegi care părea „rupt din deșert”, apoi la o ciorbă fierbinte (și pizza la desert) în Târgoviște. Am ajuns în București obosiți și fericiți în jur de ora 19:00. Dacă vă spun că până să înceapă Super Star, am reușit să fac și curățenia de sâmbătă, m-ați crede? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *