elibereaza-l pe guy
Lifestyle

“Free Guy”, o comedie despre jocuri video de care te vei îndrăgosti chiar dacă nu ești un fan alternative reality

Mi-am pus ochelarii IMAX și a început filmul. Jocurile video nu sunt deloc pe înțelesul sau placul meu. Dar “Free Guy / Eliberează-l pe Guy” este mai mult decât atât. Este o comedie care se transformă treptat într-o poveste despre alegeri, curaj, prietenie, umanitate și ce înseamnă să te găsești pe tine într-o lume care vrea să te conformezi. În rolurile principale: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Joe Keery, Lil Rel Howery, Utkarsh Ambudkar și Taika Waititi.

Purtând semnătura regizorului Shawn Levy și bazat pe un scenariu semnat de Matt Lieberman și Zak Penn, filmul spune povestea lui Guy, un casier bancar, care duce o viață banală până în clipa în care realizează că trăiește într-un joc video și tot universul îi este dat peste cap. Trebuie să recunosc, m-a cucerit optimismul, umorul și carisma personajului. Un erou chipeș cu care putem empatiza din toate punctele de vedere.

Povestea din „Fee Guy”

Guy (Ryan Reynolds), lucrează la banca din Free City și este genul de om plin de veselie și optimism, oricând gata să iasă la o cafea. Asemenea prietenului său Buddy (Lil Rel Howery), Guy debordează de poftă de viață și energie. Însă totul se schimbă când descoperă că e doar un personaj secundar într-un joc video foarte violent – “Free City”. Practic viața lui nu este reală, ci creată pe computer.

Distribuit de studiourile Soonami, conduse de mogulul lacom Antwan (Taika Waititi), “Free City” este un joc foarte popular în care domnesc haosul și devastarea. Jucătorii au parte de o experiență trufașă în joc și progresează numai prin săvârșirea de acte de vandalism.

Dar cum ajunge Guy să afle adevărul despre lumea lui? Mai întâi o cunoaște pe cuceritoarea Molotovgirl (Jodie Comer) de care se îndrăgostește instant. Ea este cea care îl ajută să își croiască drum prin universul întortocheat al jocului și să se obișnuiască cu ideea că viața lui, așa cum o știa, nu este deloc reală.

Molotovgirl, al cărei nume real este Millie, are o poliță de plătit celor de la Soonami, bănuindu-l pe Antwan că a luat codurile unui joc video pe care ea și programatorul Keys (Joe Keery) le-au vândut companiei.

Pe măsură ce Guy începe să își asume un rol mai activ și să fie un om mai bun – un idealist într-o lume cinică fără limite – el devine un ambasador atât al jucătorilor, cât și al personajeor secundare din joc și un erou al propriei povești, pe care are acum curajul să o rescrie. Deodată popularitatea lui crește, iar Antwan, aflând asta, realizează că Guy a devenit un adevărat pericol pentru viitorul jocului “Free City” și mai ales pentru continuarea lui. Așa că Antwan decide eliminarea completă a lui Guy din joc. Acum totul depinde de Guy care e nevoit să își salveze lumea în felul său.

Scenariul filmului “Free Guy / Eliberează-l pe Guy” cuprinde, în egală măsură acțiune, umor și emoție, fiind cumva atemporal și relevant, într-un fel surprinzător.  

“Încă de la început, filmul este o meditație despre liberul arbitru. Suntem nevoiți să acceptăm viața așa cum este ea, sau putem să rupem matricea și să schimbăm lumea din jurul nostru? Când m-am gândit prima dată la acest film, acum șase ani, n-am putut anticipa cât de profetică va fi această temă”, spune Matt Lieberman, autorul scenariului original.

Deși lumea în care trăiește protagonistul din “Free Guy / Eliberează-l pe Guy” este creată într-un joc video, adevărurile transmise în film sunt universale, crede regizorul.

“Este un film despre o schimbare de perspectivă și mentalitate după care tânjim cu toții. E genul acela de schimbare când începi să crezi că viața ta are mult mai multe de oferit decât până acum. Și atunci îți spui că poate viața nu e ceva ce ți se întâmplă, ci ceva ce poți defini și scrie singur și, desigur, rescrie pe parcurs. Cred că aceasta este o aspirație universal valabilă”, afirmă regizorul Shawn Levy.

“Free Guy / Eliberează-l pe Guy” este distribuit în România de Forum Film și are premiera în data de 13 august 2021 în formatele 2D, 3D și IMAX.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *