Pașaport copii Bucuresti
iMaMA

Pașaportul pentru copii și cum să eviți coada de la ghișeu

Tocmai am depus actele pentru al doilea pașaport al micuțului nostru de 3 ani proaspăt împliniți. Exact, pentru că fix 3 ani are valabilitate pașaportul pentru copii. Și cum noi, de la maternitate, am dus copilul direct la secția de pașapoarte, ne-am trezit cu el expirat (pașaportul, adică) când voiam să ”emigrăm” în vacanța de Paște.

Întreaga poveste AICI: Ziua în care a început și s-a sfârșit vacanța de Paște!

A fost odată ca nicodată când se eliberau pașapoarte (temporare) în 2 ore. Astăzi, însă, pașapoartele simple temporare în regim de urgență (cu valabilitate de 1 an) se eliberează în cel mult 3 zile lucrătoare și DOAR dacă solicitarea este însoțită de un motiv cu adevărat ”urgent”, precum cele descrise AICI. Așadar, am lăsat graba la o parte și am optat pentru pașaportul simplu electronic. Acesta se eliberează în 10 zile lucrătoare.

Paşaport simplu electronic pentru copil

Paşaportul simplu electronic pentru copil are valabilitate de 3 ani, iar taxa de eliberare este de 234 lei. Plata se poate efectua online sau la orice bancă unde persoana are deschis un cont bancar, dar și la casieriile unităţilor Trezoreriei Statului, la casieriile Instituţiilor Prefectului şi la casieriile unităţilor CEC Bank.

Noi ne-am prezentat la ghișeu cu următoarele documentele:

  • certificatul de naştere al micuțului, în original;
  • buletinele noastre (mama + tata) de identitate;
  • dovada achitării taxei pentru emiterea paşaportului, completată pe numele copilului, în original;
  • paşaportul anterior al minorului (dacă există, e nevoie și de el, da!).

*în situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte/reprezentant legal/persoană împuternicită, aceasta trebuie însoţită, după caz, şi de alte documente.

Am fost la sediul din PARKLAKE SHOPPING CENTER (str. Liviu Rebreanu nr. 4 sector 3 București), unde sunt 14 ghişee de primiri cereri şi 3 ghişee de eliberări paşapoarte. Există acolo, cum era și de așteptat, un sistem de eliberare de bonuri de ordine și, la o adică, fiind în mall, ai și unde să-ți petreci timpul dacă prinzi aglomerație.

Noi, însă, n-am vrut deloc să stăm la coadă, prin urmare am făcut PROGRAMARE ONLINE. Și chiar a funcționat. Programarea online se face pe www.epasapoarte.ro. Îți alegi ziua, ora și știi exact ghiseul la care ești așteptat cu cererea deja completată.

Noi ne-am grăbit să nu întârziem și am ajuns cu 10 minute mai devreme și, pentru că era liber, am intrat. Am spus ”Bună dimineața!”, iar domnul ofițer ne-a găsit pe lista programărilor. Apoi am dat actele, am semnat cererea și am pus copilul la poză. Asta a fost tot! Derutant de repede, vă zic. Maxim 3 minute a durat toată povestea. Hai să pun și o marjă de eroare de 10 secunde, dar nu mai mult.

Peste 10 zile lucrătoare, cu buletinul meu, DAR și certificatul de naștere al copilului în mână (neapărat!!!), voi putea ridica  paşaportul de la ghișeul de eliberări. Mă duc fără copil, deci nu mai contează dacă prind 5 minute de coadă. Poate rămân și la o tură de shopping, cine știe?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *