Adopta o mama by Mirela Retegan
iMaMA

Cum s-a simțit ”Adoptă o MAMĂ” by Mirela Retegan

Nu știu exact ce-a vrut să facă Mirela Retegan din a sa campanie ”Adoptă o mamă!”, dar – am simțit pe pielea mea, jur! – că a unit oameni și, mai mult decât atât, a umplut inimi! Cu bucurie, emoție, recunoștință, credință, speranță, curaj, adevăr, bunătate, iubire! Ce poate fi mai frumos de-atât?!

La evenimentul din 4 martie – organizat special pentru mamele de la Asociația Touched și Asociația Împărăteasa Alexandra – Mirela a adunat la aceeași masă mame greu încercate de viață – victime ale violenței domestice, alături de mame care și-au dorit să le cunoască pe aceste femei și să le bucure cu un cadou, o vorbă bună, o mână de ajutor.

Am fost și eu acolo și aproape că nu știu cum aș putea pune în vorbe emoția din sală și dintre oameni. Am adoptat o mamă, da! O mamă tânără, o copilă de 16 ani cu un pui de 8 luni acasă! Era la fel de emoționată ca mine și ne-am strâns de mână! M-a impresionat puterea ei de a lua viața în piept, curajul de a cere ajutor, ambiția de a-și continua studiile și responsabilitatea de a fi mamă pentru fiul ei. Și cred, așa cum spunea Mirela într-o postare de-a ei pe Facebook, BUCURIE înteagă = jumătate bucuria de a da și jumătate bucuria de a primi. ❤️

Daaaaar… decât să mă bâlbâi eu aici, n-ar fi mai bine să vă spun cum s-au bâlbâit cei 6 invitați ai Mirelei Retegan?! 😃 Bărbați în toată firea, de-altfel, persoane publice, obișnuiți cu microfoanele și lumina reflectaorelor. Șigur îi cunoașteți, doar sunt prietenii Mirelei! Provocarea lor la ”Adoptă o mamă!” a fost să vorbească despre mamele și femeile din viața lor.

Ce înseamnă MAMA?

Mirela a început în forță seria de întrebări pregătite pentru gașca sa de prieteni-bărbați de pe scenă. ”Ce înseamnă mama pentru voi?” i-a întrebat ea pe Gáspár György, Mihai Morar, Dan Cruceru, Cristian China Birta, George Zafiu și Pavel Bartoș, iar ei au răspuns cum au simțit, pentru că – efectiv – i-au luat emoțiile pe dinainte.

”Mama este persoana căreia îi este cel mai greu cu mine. E omul care știu că, indiferent de ce aș face, mă acceptă și mă primește de fiecare dată când merg acasă cu brațele deschise. Mulțumesc, mama!” a spus Gáspár György.

”Când eram mic, fie că făceam vreo boacănă sau vreo faptă bună, mă duceam mereu la mama. Și acum, după mai bine de 40 de ani, mă duc tot la mama! Mulțumesc, mama!” a răspuns George Zafiu.

 ”Eu sunt băiatul lu’ mama. Mă uit ca într-o oglindă la ea!” zise Mihai Morar.

”Eu… 95,73% îs părțile bune – pentru că mama, și restul – alea rele – pentru că tata!” a încercat să pară că ține emoțiile sub control Cristian Chira Birta.

”Pentru mine mama a fost și mamă și tată. E persoana care m-a susținut și în rele și în bune! E singura care m-a iubit necondiționat. Și nu vorbesc din cărți!” a spus Dan Culceru.

”Pentru mine mama a însemnat și înseamnă totul! Datorită ei m-am născut, datorită iubirii ei am devenit cel care sunt, așa cum sunt. Mi-e dor să mă mai iubească așa cum mă iubea când eram copil. Îți mulțumesc, mamă!” a răspuns Pavel Bartoș.

Cum s-a simțit ”Adoptă o MAMĂ” by Mirela Retegan

Când adoptăm o mamă, noi adoptăm un copil!

După ce-au mai povestit despre ce înseamnă să fii părinte și, mai ales, despre cum le-ar face ei statuie soțiilor lor pentru mamele minunate care sunt, invitații Mirelei – Mihai Morar, Dan Cruceru, Cristian China Birta, George Zafiu, Pavel Bartoș și Gáspár György – le-a transmis mamelor din Campania ”Adoptă o mamă!” încurajări și gânduri bune.

Pavel le-a sfătuit să țină la ele în primul rând, că doar așa o să le fie și copiilor lor bine! Dan le-a recomandat să se-nconjoare de oameni ca Mirela și, neapărat, să ducă copiii la școală! Cristi și-a adus aminte de-o vorbă de-a mamei sale – ”Terminați să vorbiți de urât copiii altor mame!” – și a întors-o tare frumos în ”Tot respectul pentru mamele altor copii!” Mihai le-a amintit mamelor că, imediat după iubire, cea mai puternică forță din univers este o mamă cu copilul ei. George a înțeles că cel mai frumos cadou pe care îl putem oferi celor dragi este timpul petrecut împreună.

Iar Gáspár György… pe Gáspár a trebuit să-l înregistrez. Că prea a vorbit mult, frumos și terapeutic. 🙂

Momentul în care se naște un copil, de fapt se naște o mamă. Din acel moment între copil și mamă se construiește o legătură specială. Mama este omul care ne iubește! Mama este omul care ne hrănește! Mama este omul care ne protejează! Mama este omul care are încredere în noi atunci când ceilalți nu au!

Nicio mamă nu poate crește un copil de una singură. Mamele au nevoie de noi – de noi toți, exact așa cum copilașii au nevoie de mamele lor. Atunci când adoptăm o mamă, noi adoptăm un copil, iar când adoptăm un copil, adoptăm o familie și atunci când facem toate aceste lucruri avem posibilitatea de a salva o țară sau chiar o lume întreagă!” a spus Gáspár György, psiholog clinician, psihoterapeut relațional.

***

Mulțumesc! Mulțumesc, Mirela, și felicitări pentru toată povestea asta cu nume de ”ADOPTĂ O MAMĂ”!

Adoptă o mama!

***

Adoptă o mamă! a inspirat în ultimii ani femei din toată țara, iar anul acesta campania a ajuns să acopere peste 13 orașe din România și Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *