Pentru mine, medicina e un domeniu științifico-fantastic. Un soi de magie, dacă pot s-o numesc așa, cât se poate de serioasă, spectaculoasă și cu performanțe greu de crezut posibile. Așa că, magicieni din toată lumea și din toate timpurile, chapeau bas!
Săptămâna trecută m-am nimerit la aceeași masă cu dr. Bogdan Ivănescu, medic generalist, cunoscut și ca Doctor MIT, care ne-a vorbit despre muuulte, dar – mai cu seamă – despre celulele stem. De ce sunt ele așa faimoase? Ce boli tratează? Care sunt pașii de recoltare? Care e diferența dintre celule stem tinere conţinute de sângele din cordonul ombilical și cele adulte – din măduva osoasă? Și, până la urmă, de ce ar fi importantă o astfel de investiție încă de la nașterea copilului?
Subiectul nu este ușor, chiar deloc. În plus, nu e nici confortabil să te gândești la situații ce presupun boală, chiar nu. Poate că acesta și este motivul pentru care nu am recoltat celule stem la niciuna dintre cele două nașteri. Frica! Frica de a lua în calcul că micuții mei s-ar putea îmbolnăvi! O, Doamne, am refuzat din start ideea asta, deși, știu – cât de naiv sună!
Acum, iată și cele câteva ”învățăminte” cu care am rămas în urma întâlnirii cu dr. Bogdan Ivănescu. Pregătesc și un interviu pe această temă. Dacă aveți și voi întrebări, curiozități, nedumeriri – notați-le în secțiunea de comentarii și le transmit eu mai departe. Mulțumesc!
Celulele stem NU tratează orice boală
Acum… să nu ne creăm mari iluzii. Celulele stem NU sunt răspunsul la toate bolile din univers. În prezent, acestea sunt folosite pentru tratarea a circa 80 de boli, printre care: anomalii ale globulelor roşii, diverse tipuri de cancer ale măduvei osoase, boli congenitale ce afectează sistemul imunitar cât şi alte boli congenitale metabolice.
Celulele stem promit a fi tratamentul viitorului
În fiecare an apar noi descoperiri, iar lumea medicală vorbește despre terapii revoluționare cu astfel de celule. Folosindu-se de celulele stem, cercetătorii caută leacul mai multor boli incurabile, precum: diabet, handicapuri locomotorii, Parkinson, Alzheimer sau Huntington. Practic, celulele stem sunt văzute ca fiind tratamentul viitorului.
Celulele stem pot fi folosite de oricine
Celulele stem provenite de la un donator sănătos pot face miracole în tratarea anumitor boli grave. În funcție de tipul bolii pentru care se face transplantul, celulele stem pot fi folosite însuși de copilul de la care s-a făcut recoltarea, frați, surori sau de alți membri ai familiei.
Există trei surse de recoltare a celulelor stem
Pacienții care au nevoie de un transplant de celule stem pot primi celule din una din urmatoarele surse: măduva osoasă, sângele circulant sau sângele din cordonul ombilical. Primele două surse există la toți adulții sănătoși, dar sângele ombilical poate fi recoltat și stocat doar la naștere. Nota Bene! Celulele stem ombilicale – fiind tinere – sunt mai ușor acceptate de organism în momentul transplantului.
Celulele stem NU sunt doar studii
Transplantul cu celule stem se face de 29 de ani în întreaga lume și nu mai este de mult în faza de studiu. Sunt deja peste 35.000 de transplanturi efectuate cu celule stem recoltate la naștere. Dr. Bogdan Ivănescu ne-a prezentat mai multe povești de succes. Absolut cutremurătoare. În 1988, Matthew Farrow (diagnosticat cu Anemie Fanconi) devine subiectul primului transplant reușit cu celule stem din lume. Alt caz – Mitch Santa – depistat cu leucemie acută limfocitară la vârsta de 2 ani. În următorul an (1993) i se face transplant cu celule stem ombilicale de la donator (terapie standard), iar în 2007 – la 14 ani de la transplant, Mitch este considerat VINDECAT.
!!! Clar, celulele stem sunt valoroase. Însă, pentru a fi cu adevărat utile și eficiente în acele cazuri în care nimeni nu vrea să ajungă este important să fim atenți la tehnicile de crioconservare, acreditarea pe care o are laboratorul în care sunt procesate, posibilitatea de a beneficia de proba de celule stem oriunde în lume, garanția de continuare a stocării în cazul falimentării băncii etc. Găsiți info detaliate AICI.