Mă emoționează poezia. La fel și oamenii care (mai) cred în ea. Iar săptămâna trecută, în Tramvai 26, am devenit (și eu) emoție, la lansarea de carte ”Poezie călătoare”, publicată de Editura Cartea de după.
”Poezie călătoare” e mai mult decât un titlu, și e mai mult decât poezie, și e mai mult decât o carte. ”Poezie călătoare” e bucurie, pasiune, emoție, curiozitate, generozitate, energie, inspirație și o formă inedită de a răspândi poezia. E mică, colorată și plină de viață. Conține fragmente de poezie românească, scrisă de poeți clasici și contemporani.
Și nu, nu e o carte de pus pe raft. Menirea ei este de a se transforma – în vederi, semne de carte, tablouri înrămate, și de a „călători” prin lumea noastră și a celor dragi nouă. În termeni mai puțin poetici, asta înseamnă că volumul ”Poezie călătoare” cuprinde 20 de vederi detașabile. Pe fiecare vedere sunt fragmente scurte și emoționante de poezie, toate caligrafiate și ilustrate. Iar recomandarea este de a desprinde vederile din carte și a le dărui oamenilor speciali din viața noastră. Înrămate, în plic sau ca atare, nu contează, ele pot fi folosite în multiple feluri.
”Pe cât de mică, pe atât de muncită e!” spune Isabella Zaahr, coordonator de proiect, despre cartea ”Poezie călătoare”. Și se cam observă cu ochiul liber că așa e. Versurile din carte respiră a viață, filosofie, dor(ință), prietenie și dragoste. Ilustrațiile sunt… ca poezia. Fascinante! Le privești și nu te saturi. Anca Buzilan le-a creat. Iar caligrafia… caligrafia e plină de tandrețe!
Și dacă spectacol nu e, nimic nu e! Și – Doamne! – ce spectacol de poezie au făcut actorii Adela Mihai și Ionel Barac! Un dans de emoții trecute prin viață și poezie! Chapeau bas!
Felicitări, Cartea de după! Felicitări, Isabella Zaahr, Raluca Baciu, Roxana Nicu, Mihail Brujban, Cătălin Pena! Ce echipă grozavă faceți!
*Proiectul editorial este cofinanțat de AFCN.
** Poze: Andrada Nistor