Cumva, tindem să spunem despre copiii noștri că sunt atomici, agitați, împrăștiați. Uită de la mână până la gură. Pierd lucruri. Nu stau locului în parc, dar nici la masă. Sunt impulsivi și nu-și duc activitatea la bun sfârșit. Nu aud ce le spunem, darămite să mai și înțeleagă.
Asta e! Dăm vina pe vârstă, apoi pe noile vremuri în care trăim și, ulterior, pe noi înșine. Unde am greșit?, ne întrebăm. Ce putem face? Sau, mai exact, mai putem face ceva?
DA, putem! Nimeni nu se naște dotat cu atenție. Aceasta poate fi dezvoltată chiar și la copiii care par total aerieni și împrăștiați. Treptat și cu muuultă răbdare.
Copilul trebuie să învețe să se concentreze de la cea mai mică vârstă. În primul rând, pentru a fi în siguranță și în armonie cu tot ceea ce îl înconjoară. Însă, (atenție părinți!) atenția, concentrarea și controlul de sine variază de la o persoană la alta. Deci, să ne debarăsăm de obiceiul de a ne compara copiii!!! Iar surplusul de energie al copilului și dificultatea acestuia de a-și păstra atenția în anumite contexte nu sunt indicii care să ne permită să-l etichetăm ca fiind hiperactiv sau cu ADHD. Nicidecum!
Există mai multe elemente care pot influența abilitățile atenționale și autocontrolul. De exemplu, oboseala, stresul, temperamentul anxios, lipsa de interes pentru un anumit subiect sau dificultățile curriculare pot îngreuna concentrarea și creșterea dorinței de a învăța.
Un simplu exercițiu de imaginație! Să presupunem că trebuie să participăm toată ziua la un curs pe un subiect de care nu ne pasă și asta în timp ce suntem obosiți sau preocupați de alte lucruri. Pam-pam! Câte șanse am avea să rămânem și concentrați și calmi? Iar dacă includem în schemă scaune incomode, trainer plictisitor și material greu accesibil, oare cum am fi atunci?!
Exact, avem pretenții cam mari de la micuții noștri și asta – așa – peste noapte! Uităm că ei se află într-o perioadă în care interesul primordial este j-o-a-c-a!
Înainte de a merge la neuropsiholog pentru o evaluare sau la farmacie pentru medicamente, e bine să tragem aer în piept și să ne focusăm atenția pe interesele și nevoile copilului, pe emoții, conectare, stil de viață, alimentație, program de somn, joacă etc.
Este evident că piticii noștri trebuie să meargă la școală și să învețe. Obligatoriu! Prin urmare, este important să îi ajutăm să-și dezvolte treptat aceste abilități, deoarece sunt esențiale pentru succesul lor personal, profesional și social. Chiar și copilul care suferă de un adevărat ADHD, tulburare neurochimică, poate beneficia de revizuirea anumitor obiceiuri, îmbunătățindu-și șansele de concentrarea și autocontrol.
În calitate de mamă agitată, cu doi copii și mai agitați, sunt tare interesată de acest subiect și mă bucur să particip la evenimentul-conferință din 13 Mai 2018 – „Atenția copiilor: De la scurtcircuitare la concentrare. Cum poți susține dezvoltarea atenției copilului tău (indiferent de vârstă)” by MotherHood Bucharest & psih. Camelia Chețu.
Dr. Psih. Camelia Chețu promite să ne explice ce putem face ca părinți pentru a susține dezvoltarea atenției, pentru a preveni deficitul de atenție și mai ales cum potem interveni în recuperarea și concentrarea atenției copilului. Mai multe despre eveniment și înscriere: AICI.
Promit să iau notițe și să revin cu informații practice pe blog.
Să fim atenți și… conectați!