Lifestyle

Ce pregătim pentru masa de Revelion? Răspund prietenele mele, mame de profesie.

Cu bune și mai puți bune, 2020 aproape că și-a consumat toate cele 366 de zile pe care le-a avut în calendar, iar noi – conform tradiției – ne pregătim să sărbătorim noaptea dintre ani. Acasă, probabil, în cerc restrâns sau foarte restrâns. Ceea ce ne face să ne gândim mai puțin la ținuta pe care o vom îmbrăca și mai mult la masa pe care o vom aranja, am dreptate?

Zilele acestea, stând cu gândul la masa de Revelion, m-am întrebat ce meniuri se poartă prin alte case. Am trimis întrebarea pe WhatsApp și am primit răspunsuri care mi-au făcut poftă. Poftă de prietenele mele simpatice, mame și ele (moderne, cum altfel?).

Vă las în continuare cu copy/paste (și cu permisiunea lor, desigur) meniurile pentru Revelion 2021, plus varianta mea, tocmai la final de articol. Vă avertizez, nu e nimic convențional. Mamele noastre sigur ar fi avut alte (și mult mai multe) idei. 😀

Maria, mamă de 4 ani

Cu toate că a mai rămas doar o zi până la trecerea dintre ani, în familia Ungureanu, meniul nu este încă stabilit. Acesta este și motivul pentru care mâine vom improviza on spot ce gustări vom servi în noaptea de Revelion.

Având în vedere că Victor de 4 ani va sărbători alături de noi, cred că voi pregăti câteva gustări „oameni de zăpadă” cu roșii cherry și mini mozzarella, tartine la cuptor cu cremă de brânză. Câte o mică porție de salată de ton, o vom servi tot pe pâine prăjită alături de șampania de la ora 12 și apoi vom dormi bine până dimineață, când ne propunem să ne plimbăm printr-un parc. Amin!

Arina, mamă de 7 ani

Mesele noastre, ale soțului meu și ale mele, arată diferit de vreo 8-9 ani, atunci când am hotărât să renunțăm la consumul de carne (carne de la animalele cu picioare, am păstrat doar peștele). Mesele festive, firește că arată și ele diferit. Revelionul ăsta o să avem pe masă:

La aperitiv: salată boeuf fără carne, salată de vinete coapte, ouă umplute.

La felul principal: sarmale preparate cu soia, friptură pentru consumatorii de carne, doradă la cuptor cu garnitură. Încă nu știm ce va fi garnitura. Broccoli, probabil.

Pentru desert: tort și cozonac, iar eu – cu intoleranță la gluten – beau un vin fiert și gata masa!

Însă mai important ca ce e pe masă, sunt oamenii din jurul ei și bucuria de a fi unii cu alții.

Ramona, mamă de 2 ani

Parcă niciodată răspunsul la această întrebare nu a fost mai simplu ca anul acesta… an controversat și provocator pentru cei mai mulți dintre noi.

Deși bucătăria româneasca se prezintă generos de sărbători, pentru noaptea dintre ani noi am optat pentru un platou mediteranean, ușor de pus laolaltă, de montat, caă ar fi culmea să spun pregătit sau bucătărit. 😊 Platoul va conține: 5  tipuri diferite de brânzeturi, grisine cu prosciutto crudo și jambon, struguri, miez de nucă și migdale, tartine cu somon, ouă umplute cu ciuperci, usturoi și pătrunjel.

Pentru desert ieșim și de această dată din tiparul mult obișnuit al tortului tiramisu, pregătind o negresă cu 2 tipuri de ciocolată.

La mulți ani frumoși tuturor! Fie ca 2021 să ne aducă mai mult împreună!

Veronica, mamă de 5 ani

La noi dacă e Revelion e petrecere, iar dacă e petrecere – e musai să fie tort! Copiii au un tort preferat, pe care îl facem cu toată familia. Le place atât de mult, încât dacă află că este ziua cuiva dintre prieteni, insistă să facem și noi tort acasă și sa îl mâncăm cu gândul la sărbătorit. 😊

Eu mă ocup de blat și de finisare, iar crema și „montajul” le fac în exclusivitate micii mei bucătari de 3 și, respectiv, 5 ani. Tati are un rol special și de neînlocuit: sparge nucile și taie miezul. Pregătirea cremei este partea cea mai distractivă pentru copii, orice combinație între ouă pe care le pot sparge, tel, zahăr, faină și lapte pe care le amestestecă în voie, îi încântă maxim și le dă un aer simpatic de bucătari pricepuți. În schimb cea mai delicioasă parte este cea de montaj, unde fiecare primește porțiunea lui de blat și trebuie să se asigure că este perfect acoperită de cremă, nuci și biscuiți pasați.

Deși copiii primesc ustensile speciale cu care să lucreze, mă tot întreb, de ce își iau oare și câte o linguriță mică când se apucă de decorat?  Și de ce pentru ultima parte a blatului, invariabil, nu îmi ajunge cremă? Micii decoratori (a se citi devoratori) îmi explică foarte serios că ei doar gustă crema ca să se asigure ca e bună și, pentru că e foarte bună, mai gustă și mai gustă, doar un pic… Gata, data viitoare sigur fac porție dublă de cremă. 😊

Iulia, mamă de 11 ani

Pentru mine, masa de Anul Nou nu înseamnă atât fast, cât obicei sau superstiție, ar zice unii. Musai struguri, pește și 12 portocale pe masă. Ce vine pe lângă diferă de la an la an. Contează, însă, să fie light. Și asta, pentru că masa de Crăciun este întotdeauna peste putința mea de a mai accepta mâncăruri grele mult timp după această sărbătoare.

Decorul este și el important. Lumânări, vasc și artificii sunt nelipsite, „asezonate” cu zâmbet și o mare doza de optimism.

Cu riscul de a părea superstițioasă, în noaptea dintre ani respect aceste obiceiuri. Poate și pentru că îmi pare un bun prilej de a spera la mai bine. Deci, un an mai bun să avem!

Eu, mamă de 10 ani

Anul acesta, de Revelion, vom fi doar noi în jurul mesei. Nu-mi propun s-o încarc, dar ceva altceva tot trebuie să pun la cale. Și mi-a venit așa o idee: să fac burgeri cu mâna mea. Nu e o mâncare festivă, clar, însă le plac băieților și – mă gândesc – aș putea fi mama perfectă măcar în noaptea dintre ani (asta dacă-mi va ieși rețeta; vă țin la curent).

Festiv va fi desertul: o cușma lui Guguță mare (clătite cu vișine aranjate sub formă de piramidă/cușmă acoperite cu cremă din smântână). E dulce-acrișor. Bun tare!

Și, ca să nu simtă soțul că e masa săracă, voi mai pregăti o salată din legume și maioneză. Copiilor nu le place, ceea ce nu mă deranjează. Fructe, să nu lipsească fructele! Și șampania, deși… ne trebuie musafiri ca s-o putem goli.

La mulți ani & nu uitați, savurați viața!

2 Comment

  1. Noi pregătim:
    Platou branzeturi cu nici si fructe uscate
    Sutele in crusta de fulgi de porumb
    Chiftelute mărinate cu ceapă si sos de maioneza
    Salata de boeuf
    Bărcute cu pui si sos de rosii cald
    Tort napoleon
    Pofta buna! Un an cât mai bun, cu multă sănătate și bucurii!😘🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *