iMaMA

Copilul și tehnologia. Vai de capul nostru.

Teoretic, tehnologia ne ușurează viața. Practic – este exact pe dos. Iar când în ecuație intră și copilul, e belea! Orice pățit o recunoaște!

Fir-ar! Stăm cu telefonul în mână mai mult decât cu piticul în brațe. Normal. Avem aici tentații multe: cameră foto, mail, facebook, muzică, aplicații fel și fel. Aproape că nici nu ne imaginăm că, odată, a existat viață (fericită!) și fără aceste extraordinare invenții tehnologice.

Copiii ne văd fascinați de toată tehnologia asta. Vor și ei. Normal, sunt niște isteți. Și culmea, uneori chiar noi le băgăm telefonul, tableta sau televizorul în față pentru 5 minute de liniște sau 2 lingurițe de mâncare în plus. Apoi ne isterizăm, că de, 5 minute se transformă în ore întregi, iar luatul masei devine o ocazie bună a copilului de a-și manipula părintele.

Mă folosesc de exprimarea la persoana întâi plural pentru plusul de confort pe care mi-l oferă în destăinurea acestui tip de problemă din familia noastră. Nu e chiar ușor să vorbești despre greșeli, neputință, teamă, disperare, furie – sentimente care te năpădesc în momentul în care îți vezi copilul cucerit de tehnologie.

Să nu exagerez totuși. Situație e cât de cât bună (momentan). Prințul meu de 7 ani știe care e limita cu jocurile de pe telefon și cu desenele de la televizor. O respectă fără efort (deși, ca să ajungem aici a fost un efort). Secretul? Îi oferim alternativă: joaca împreună, în aer liber sau pe covorul din sufragerie. Vă asigur: funcționeazăăă!

Cât despre prințul cu numărul doi, acesta abia descoperă posibilitățile telefonului. Eh, bine! Le-a descoperit deja. De vreo 2-3 săptămâni ridică mâinele sus, le flutură simpatic și cere enervant ”la-lea-la”. Și dacă a văzut telefonul, zbang pe el, intră pe youtube și dăi cu dans. Pare amuzant, dar… nu (mai) e! Mi-e aproape imposibil să folosesc telefonul în preajma lui, pentru că îl vrea, taaaare. ”Mama, lea-lea-lea!” până la plânset cu volum și lacrimi dureroase. Și ce dacă mi-am pus parolă. Nu ajută!

Dar știu că ajută joaca. Și mai știu că multe despre acest subiect putem afla de la tăticii care vor participa la ediția a 5-a a evenimentului Modern Dad’s Challenges, întitulată Echilibrul copil-tehnologie. Când? Miercuri, 15 noiembrie, ora 18.30, Hotel Internațional București. Înscrierea este gratuită, în baza locurilor disponibile, completând formularul de AICI.

copilul si tehnologia

Ce tip de emisiuni și programe este în regulă să urmarească cel mic?  Cât de des și câte minute poate sta în fața ecranului? La aceste întrebări și la multe altele vor răspunde cu pricepere profesională speakerii invitați:

  • Georgiana Rosculet, Psihoterapeut și Coordonator programe educaționale Ora de Net: „Provocările părinților în era digitală”;
  • Lucia Radu-Simota, Digital Learning Designer: „Programul digital al copilului: când, cât și cu ce efecte?”;
  • Daniel Rogoz, Fondator Kinderpedia: „Gadget-uri și aplicații utile pentru părinți și copii”.

Eu deja am completat formularul pentru soțul meu. Va fi în sală! Să-și ia notițe, muulte! Avem nevoie de ele. Doar creștem copii digitali și trebuie (cumva) să existe o cale sănătoasă de a păstra echilibrul între copil și tehnologie, bucurându-ne de oportunitățile pe care le oferă și neînfricându-ne de riscurile care le implică.

Evenimentul Modern Dad’s Challenges este inițiat de Frunzaresc.eu și realizat și implementat cu agenția de publicitate Creative Energy Corner. Mai multe detalii despre proiect găsiți pe pagina de Facebook Modern Dad’s Challenges.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *