Crizele de furie și traumele copiilor cum le gestionăm @ Modern Dad’s Challenges, ed. 6
iMaMA

Crizele de furie și traumele copiilor: cum le gestionăm? @ Modern Dad’s Challenges, ed. 6

Despre crizele de furie și traumele copiilor s-a vorbit la cea de-a șasea ediție Modern Dad’s Challenges, miercuri, 28 februarie. O temă fierbinte, nu-i așa? O temă dezbătută alături de psihoterapeuți cu experiență: Ioana Agachi (Psihoterapeut, managing partner Eu, parinte ghemotoc) și Mirela Horumba (psihologul părinților, cu certificare internațională în metoda Feuerstein Instrumental Enrichment și psihoterapeut cu drept de liberă practică acreditat de Colegiul  Psihologilor din România).

Mi-am trimis soțul să tragă cu urechea. Doar avem zilnic situații de furie în casă și… e bine să afli că nu e nimic în neregulă cu casa și nici cu copiii. Astfel de situații sunt firești, fac parte din ”planul” de creștere a celor mici, iar misiunea noastră este să respirăm adând și să ne iubim copii mai ales atunci când ar părea că merită cel mai puțin.

Crizele de furie. Cum le gestionezi?

Psihoterapeutul Ioana Agachi spune că tantrum-urile sunt probleme comportamentale comune în cazul copiilor mici, aceste crize de furie fiind, de fapt, un mod de a descărca toate frustrările acumulate de-a lungul unei perioade de timp. Copiii nu au control asupra acestora deoarece încă nu au învățat să-și gestioneze emoțiile și au nevoie de ajutorul nostru în acest sens. Sunt două aspecte importante pe care un părinte poate să le facă pentru copilul său:

1. sa încurajeze descărcarea emoțională a acestuia fără a aduce propria furie în acest proces

2. să-i ofere celui mic un model sănătos de gestionare a furiei.

Cel mai important lucru atunci când cel mic face o criză de furie este ca noi, părinții, să acceptăm necondiționat emoția, să empatizăm cu el, să îi arătăm disponibiltate și faptul că suntem alături de el, iar după ce actul s-a consumat, putem să discutăm cu cel mic, să înțelegem care este motivul care a generat apariția crizei și apoi să căutăm soluții împreună astfel încât să evităm astfel de situații pe viitor.

 În timpul crizei de furie, putem folosi metoda CHECK (C=Check child; H=Check house; E= Check emotions; C=Contemplate; K= Keep kilter).  Iar după ce scade intensitatea crizei, putem ține cont de următorii pași:

  • Empatizăm cu cel mic;
  • Etichetăm emoția;
  • Îi amintim că emoțiile sunt trecătoare;
  • Oferim explicații și alternative;
  • Îl întrebăm dacă îl putem ajuta pentru a se calma mai ușor.

Fricile copiilor. Cum le tratezi?

Psihologul părinților, Mirela Horumba,  le-a povestit taților despre cele mai comune frici ale copiilor, dar și despre experiențele traumatizante prin care pot trece. Fricile sunt manifestări normale care uneori apar și dispar de la sine. Oricât de banale n-ar părea, fricile copiilor sunt reale pentru ei, iar pentru a-i ajuta să le depășească nu trebuie să le negăm. Temerile pot fi chiar de ajutor – o frică corect depășită ajută copilul să își dezvolte reziliența. Iar în cazul unei experiențe traumatizante, susținerea părinților și încrederea în ei, pot ajuta copilul să depășească trauma cu succes.

Crizele de furie și traumele copiilor cum le gestionăm @ Modern Dad’s Challenges, ed. 6

Teorie, teorie, dar hai și cu practica! În partea a doua a evenimentului, sub îndrumarea psihoterapeutului Ioana Agachi, tații au învătat, printr-un exercițiu practic, despre cele mai comune 6 crize de furie pe care le pot întâmpina la cei mici și cum le pot gestiona. Situațiile au fost selectate din propunerile trimise de participant, în formularul de înscriere. Soluțiile găsite de tați au generat interacțiune, iar abordarea din mai multe unghiuri, în funcție de reacțiile diferite ale celor mici de acasă, povestite de tați, au contribuit la creionarea unui plan validat împreună cu îndrumătorul, de gestionare a acestor situații.

Platforma ModernDads.ro

O NOUTATE a evenimentului a fost lansarea platformei www.moderndads.ro, dedicată taților și viitorilor tați. Pe site, tații vor găsi articole, interviuri, materiale realizate în colaborare cu specialiști (pediatri, psihoterapeuți etc.), informații din orice etapă a vieții de tată precum și noutăți despre evenimentele la care pot merge cu cei mici și activitățile pe care le pot face împreună.

***

Ediția a șasea a evenimentului Modern Dad’s Challenges a fost susținută de Lidl Romania, Lupilu, Nestle Incepe Sanatos Creste Sanatos si Boiron Romania, dar și de Solonaria.ro, Sfatulparintilor.ro, Copilul.ro, Andreicismaru.ro, Tatistaacasa.net, Educabil.ro,  Artistu.ro, Staupenet.ro, Asociatia SAMAS, Frunzaresc.eu, Laurafrunza.com, Go-gib.ro, #Cafeauadela10, Unsoideblog.ro, Sebababy.ro, Iulianaroca.ro, , Mamide2.com, Pricopie.com, Johannasburg.ro, Mamicaautentica.ro, Teavasilescu.ro, Bebelonia.ro, Positivemother.wordpress.com, Ralucaloteanu.ro, Zecelucruri.ro, Rozsaunu.ro, Lullaby.ro.

Modern Dad’s Challenges este singurul eveniment de parenting dedicat exclusiv taților. Detalii despre fiecare ediție se regăsesc pe site – http://events.moderndads.ro/ sau pe pagina de Facebook. Evenimentul este organizat de agentța de publicitate Creative Energy Corner.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *