Cum alegem grădinița și ce-ar trebui să știm despre educația copilului preșcolar, cu Otilia Mantelers, psiholog @ MDC
iMaMA

Cum alegem grădinița și ce-ar trebui să știm despre educația copilului preșcolar, cu Otilia Mantelers @ MDC

Greu, greu mai e momentul acela când trebuie să-ți duci copilul la grădiniță. Mai ales în ziua de azi și mai ales în orașele mari. Avem multe alternative, dar – în același timp – mult mai multe griji, temeri și, poate chiar, vinovății. OTILIA MANTELERS, psiholog, leader Hand in Hand Parenting în România și mamă a trei copii, a recunoscut – în fața comunității de tătici Modern Dad’s Challenges – că într-atât de mare i-a fost frica de colectivitate, încât abia la 5 ani l-a dat pe primul copil la grădiniță, lucru care nu e tocmai OK și pe care și-l reproșează.

Și totuși, cum alegem grădinița?

Otilia Mantelers spune că, dincolo de frumusețea sistemelor alternative și a altor avantaje care sprijină dezvoltarea copilului, cel mai important reper în alegerea grădiniței este omul de la clasă, aka educatoarea. Și-ar mai trebui să urmărim cât de mult se iese afară și cât preț se pune pe joacă, pentru că – știm deja – joaca este felul natural de a fi al copilului.

”Părerea mea sinceră este că, la vârstele mici, copii au nevoie de o persoană bună la suflet. Atașamentul este mult mai important decât informațiile pe care le iau de la grădiniță sau capacitățile pe care le dezvoltă acolo”, subliniază Otilia.

De ce miza e pe joacă și educatoare bună?

Pentru că… așa funcționează creierul uman. Ne simțim bine când cineva se uită cu drag la noi. Avem nevoie de ceva mai mult decât hrană, somn, etc. pentru a putea trăi, nu-i așa? Avem nevoie să vedem o scipire în ochii celui care ne privește. Iar în condițiile în care partea emoțională funcționează bine, neocortexul – adică partea creierului cu ajutorul căruia învățăm – se dezvoltă de la sine. Prin urmare, dacă copilul este hrănit emoțional, el automat învață, reține informații noi și se dezvoltă armonios.

Și-apoi, știți care sunt nevoile de bază ale copilului? Nevoia de simbioză și nevoia de autonomie, exact! Aceste nevoi trebuie să le hrănim. Nu doar atașamentul și ținutul în brațe, ci să-l lăsăm și să plece, să exploreze. Și, într-adevăr, așa cum spune Otilia, copilul știe să-și urmeze nevoia, pleacă și explorează, apoi se întoarce la mama și la tata.

La ce e bună grădinița?

Grădinița e minunată și nu doar pentru că ne ajută pe noi, părinții, să ne vedem de ale noastre, dar – anume la grădiniță – copiii își dezvoltă latura socială, acolo învață să împartă și să reziste mai mult la frustrare. Într-adevăr, ”și acasă copilul poate să învețe litere și cifre, dar la grădiniță le învață mai bine pentru că sunt la grămadă. E altfel. E o comunitate!” spune Otilia.

Da sau nu pentru creșă?

Răspunsul psih. Otilia Mantelers a sunat fix așa: ”Dacă putem să nu, mai bine NU. Ideal ar fi să NU, pentru că cei mici au nevoie de atenție unu-la-unu. La vârstele astea ei trebuie să aibă niște mame, niște femei care sunt bune și îi țin în brațe. Dacă e o femeie la 3-4 copii e minunat. Însă, dacă nu aveți altă alternativă, nu vă panicați, sunt foarte mulți copii care se dezvoltă armonios și la creșă, pentru că mai compensăm acasă cu ce nu se întâmplă OK acolo.”

Câte opționale?

Părerea Otiliei este că opționalele sunt un abuz și că nu ar trebui să fie (prea multe). Nici la  grădiniță. Și nici la școala primară. Până la 6 ani nu trebuie să facem nimic special, doar să-i prezentăm copilului diverse activități, fără să impunem sau să așteptăm consecvență și performanță.

În loc de concluzie:

”La grădiniță, m-aș uita pentru joacă și pentru un om bun la clasă. Om bun la suflet!”

spune Otilia Mantelers, psiholog, leader Hand in Hand Parenting în România și specialist în joc terapeutic, autor al cărții pentru copii Secretul Monstrului și, nu în ultimul rând, mamă a trei copii.

***

Otilia Mantelers a vorbit despre acest subiect la cea de-a 13-a ediție Modern Dad’s Challenges: “Educația copilului și provocările colectivității”,  joi, 11 aprilie, la Hotel Internațional București.

Evenimentul Modern Dad’s Challenges este un concept creativ marca Creative Energy Corner.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *