iMaMA

Despre imunitatea copilului de la A la Z cu Dr. Ana Culcer

Mi-e aproape imposibil să o descriu pe Dr. Ana Culcer – invitat special în cadrul emisiunii „Părinte, încotro?” – ABC-ului imunității de la mic la mare. Deși are titulatură cu o extraordinară greutate – medic primar pediatru și doctor în științe medicale, eu cred că MĂREȚIA sa vine din iubirea și responsabilitatea pe care o are pentru profesia aleasă, din omenia și modestia care o reprezintă atât de mult, din carisma și spiritul său plin de energie. O minune de OM, care mi-a crescut (și salvat) copiii, aș putea spune! 

„Un copil fericit e un copil cu un sistem imunitar puternic”, dr. Ana Culcer

Sănătatea fizică a organismului este în strânsă legătură cu sănătatea emoțională a copilului, atmosfera din casă fiind esențială în formarea sistemului imunitar. Un copil fericit e un copil cu un sistem imunitar puternic, spune doamna dr. Ana Culcer, iar îndemnul dânsei – chiar de la începutul discursului – a fost ca atunci când suntem cu cei mici, să uităm de problemele care ne macină și să ne bucurăm de ei din plin.

Dar… ce (mai) putem face pentru un sistem imunitar puternic?

Pentru a avea niște copii sănătoși, întâi și întâi trebuie ca părinții să fie sănătoși, iar acest lucru presupune investigații înainte de sarcină, apoi urmărirea cu atenție a sarcinii, adaptarea unui stil de viață echilibrat. Nașterea naturală și alăptarea – dacă sunt posibile – n-ar trebui evitate, acestea având beneficii miraculoase pentru sănătatea copilului.

ATENȚIE la temperatura din casă! Bebelușii nu trebuie ținuți la temperaturi foarte ridicate (18 grade Celsius e mai mult decât suficient), altfel dacă stau la temperaturi ridicate și căldură uscată, transpiră și pot răci ușor.

Nicio zi fără ieșit afară! Indiferent că plouă, ninge, bate vântul sau este ceață, sfatul medicului este să ieșim cât mai mult cu copilul la plimbare în aer liber, adaptându-l în felul acesta la mediu. Fără înfofolit, însă. Important este ca nasul să fie bine curățat și copilul să poată respira cu gurița închisă.

Diversificare și alimentație corespunzătoare – cu fructe, și legume, și carne, și brânză, și ou, doamna doctor încurajând părinții să le dea copiilor ce-a mâncat românul de milioane de ani și abia când micuții devin mai maturi din punct de vedere digestiv ar putea încerca și produse mai exotice. Fiecare națiune este adaptată la ce a mâncat ea de milioane de ani.

Vaccinări – mai bine previi decât să tratezi!

Somn de calitate – copilul neîmbăiat și neplimbat nu mănâncă și nu doarme bine.

Educația sanitară a familiei contează! Fără pupat pe guriță, băut din aceeași cană, gustat mâncarea cu lingurița copilului sau spălat suzeta în gura părintelui, cum se mai întâmplă. Totodată, doamna doctor a lansat un apel către părinți: să nu mai ducă copiii bolnavi în colectivitate, pentru că – în caz contrar – tot grupul va fi contaminat și intrăm într-un cerc vicios din care ne alegem cu infecții peste infecții.

În ceea ce privește suplimentele alimentare, se știe că laptele de mamă are toate vitaminele. Un bebeluș născut la termen are nevoie doar de Fier după 3 luni. Și Vitamina D zilnic timp de 2 ani de zile (în jur de 1000 unități/zi). Apoi din septembrie până în mai (toate lunile cu „r”).  Și mai are doamna dr. Ana Culcer o vorbă cu tâlc: „Tot ce e în exces strică și dragostea în exces sufocă.

 Emisiunea „Părinte, încotro? – ABC-ul imunității de la mic la mare” este disponibilă în secțiunea VIDEO de pe paginile de Facebook Forbes Kids și Forbes România. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *