Știți vorba aceea cum că ”banii nu-ți ajung niciodată”? Nu e bună (vorba)! Banii trebuie să-ți ajungă, ba chiar să-ți și rămână. Haaaai, că e realistic! Temă de lucru: gestionarea corectă a bugetului.
Digital Parents Talks – primul incubator de idei pentru bloggerii părinți, a ajuns la cea de-a XII-a ediție cu un subiect greu de gestionat: Școala de bani pentru Digital Parents. Cum să ajungeți independenți financiar? De fapt, întâlnirea de sâmbătă, 24 martie, a fost un atelier practic dedicat întregii familii. Și nu, noi n-am participat cu toții. Robert nu a atins vârsta minimă care să-i permită accesul la atelier, dar nici cea legală de stat singur acasă, așa că (iar) ne-am împărțit doi câte doi. Eu cu Nichita – la Școala de bani, tati cu Robert – la casa de răsturnat cu susul în jos.
Dar… ce căutam eu la un asemenea curs? Eu, tocmai eu, cea căreia până și fabuloasa bursă de 50$ din facultate îi rămânea parțial necheltuită, iar asta fără a depune vreun efort anume. Și nu vă imaginați că nu mâncam sau stăteam închisă în camera de cămin. Pur și simplu, se pare că nu am mania shopping-ului, nu am vicii, nu am pofte și, oi părea eu sofisticată, dar merg mult pe simplitate. Less is more, pe bune!!!
M-am înscris la acest curs pentru a-mi da șansa să mă apropii de cifre și să mă familiarizez cu diverse noțiuni financiare, să-mi formez o viziune mai organizată asupra veniturilor și cheltuielilor din familie și să aflu recomandările experților cu privire la planificarea bugetului.
Ce-am învățat la Școala de Bani?
Multe. Pe unele le-am înțeles mai ușor, pe altele mai greu sau deloc. Bine că a fost un curs practic. E totuși interesant să-ți vezi înșirate pe hârtie veniturile și cheltuielile, să faci calcule și să stabilești obiective financiare. Ideal e să și ieși pe ”+” în toată povestea asta, iar dacă nu – să înveți să iei decizii financiare inteligente și asumate. Treptat. Se poate!
În primul rând, trebuie să fim conștienți de finanțele noastre, să ne cunoaștem veniturile și cheltuielile. Mai ales cheltuielile. (S-ar putea să ne mire cât de mulți bani se duc pe mâncare și nu neapărat pentru că mâncăm mult. Așadar, nu mergeţi la cumpărături nemâncaţi. Never!!!) E important să ne asigurăm că în bugetul nostru veniturile sunt mai mari decât cheltuielile (iar cine nu vrea să reducă cheltuielile, să insiste să-și crească veniturile).
O regulă-cheie: Economisește întâi, apoi cheltuie din ce a rămas!!! Odată format obiceiul de a economisi (între 10-30% din venitul lunar), se recomandă ca economiile să fie transformate în investiții.
ATENȚIE!!! Ideal este ca din totalul veniturilor pe lună, 20% să economisim, 50% să alocăm pentru cheltuielile curente (mâncare, casă, rată, chirie, îngrijire personală, sănătate etc.) și 30% – pentru cheltuielile de creștere și formare (aici intră: educația, vacanțele, abonamentul la sală, dar și cadourile, donațiile).
Dacă în prima parte a întâlnirii s-a vorbit despre cum să economisim și să cheltuim cu cap, în a doua parte s-a pus accentul pe creștere… financiară. Delia Olteanu de la BCR a vorbit atât de frumos, coerent și cu patimă despre antreprenoriat (oops, asta chiar nu e zona mea de confort), însă tot ce am putut reține este că: menirea unei companii este să facă bani; succesul unei companii constă nu în profitul pe care îl generează, ci în cash-flow; băncile investesc mai mult în SRL-uri decât în PFA-uri; succesul companiei depinde de capacitatea și know-how-ul managerului; investiția în ceea ce nu funcționează e mai costisitoare decât a o lua de la zero.
Ce-a învățat Nichita la Școala de Bani?
Atelierul financiar pentru copii a avut loc într-o altă clasă. Se pare că la ei a fost mai distractiv, cu multă joacă, desene, baloane – o călătorie adevărată în lumea banilor. Cei mici au aflat că banii nu au existat întodeauna, li s-a oferit ocazia să înțeleagă cum se face un troc, au învățat despre monede și bancnote și– cel mai important – li s-a explicat diferența dintre nevoi și dorințe, precum și de ce este bine să ne facem un plan financiar pentru a ne îndeplini și cele mai îndrăznețe dorințe.
Lui Nichita i s-a părut interesant că cea mai valoroasă bancnotă românească este cea de 500 lei și… că va primi un cadou, prin poștă, de la BCR.
În loc de concluzie…
Ce-a de-a XII-a întâlnire Digital Parents Talk by Parenting PR s-a încheiat cu tradiționala poză de grup și multe chipuri vesele.
Acestea au fost notițele mele. Dar puteți să trageți cu ochiul și la ce a notat colega din prima bancă – Mămica Urbană – Școala de bani pentru Digital Parents. Decizii financiare inteligente.
Sponsori: BCR, Lidl; Parteneri: DGASPCS6
Poze: Mihai Raitariu