iMaMA

Despre sănătatea ochilor la copii în era digitală cu dr. Sînziana Istrate

Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, vizita cu copilul la medicul oftalmolog devine la fel de importantă precum consultul de rutină la medicul pediatru. Doamna Dr. Sînziana Istrate – medic primar oftalmolog, doctor în medicină și invitat special în cadrul emisiunii online „Părinte, încotro?” by Forbes Kids România, a explicat pe larg cum putem proteja ochii copiilor de efectele negative ale luminii albastre, de ce apare miopia și cum o putem controla, plus alte aspecte importante pentru o vedere sănătoasă pe termen lung.

Cele mai frecvente diagnostice la copii din era tehnologiei

Uscăciunea oculară, miopia și astigmatismul sunt printre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în ultima vreme la copii, afecțiuni care – cel puțin înainte de pandemie – se întâlneau rar la această categorie de vârstă.

Una dintre cauzele principale este expunerea prelungită la lumina albastră, mai cu seamă, la ecrane. Într-adevăr, și soarele emite lumină albastră, însă ne aduce vitamina D, motiv pentru care n-ar fi de blamat neapărat. Doamna Dr. Sînziana Istrate, medic oftalmolog, atrage însă un semnal de alamă asupra faptului că expunerea prelungită la lumina albastră este corelată cu o creștere a modificărilor retiniene, iar 8 ore în fața ecranelor înseamnă mult. Foarte mult.

Recomandarea pentru cei care – de voie sau de nevoie – sunt prinși în diverse activități online: folosirea lentilelor cu blocare a luminii albastre nocive. Sunt lentile speciale, destul de bine tolerate de copii, fără dioptrie neapărat, însă cu protecție împotriva luminii albastre.

În ceea ce privește lumina albastră, aceasta este emisă indiferent de tipul de ecran. Important – în schimb – este să luăm în calcul gradul de apropiere față de acel ecran. Statul la TV, de exemplu, nu este echivalent cu statul pe telefon.

„Pentru apropiere, noi folosim acomodația, adică acel mușchi din ochi care ne ajută să focalizăm la nivelul retinei, ceea ce înseamnă un efort, iar eu obișnuiesc să-i întreb pe părinți dacă pe ei i-ar ține mușchii să facă mersul piticului timp de o oră cât le stă copilul pe telefon. Este un bun exemplu a cât de mare este efortul pentru un organism aflat în dezvoltare, precum este cel al copiilor”, precizează doamna Dr. Sînziana Istrate, medic oftalmolog.

Miopia la copii și metode pentru a o ține sub control

Există mai multe teorii vizavi de miopie. Pe de o parte, poate fi vorba de moștenire genetică, pe de altă parte, de faptul că folosim foarte mult acomodația și că stăm foarte mult în tot ce înseamnă lucru de aproape. În cel din urmă context, miopia apare ca și mecanism de protecție a ochiului, în încercarea de a focaliza mai bine imaginea la nivelul retinei periferiene.

„Indicația actuală privind prevenția progresiei miopiei spune ca un copil să nu petreacă mai mult de o oră și jumătate în lucrul de aproape, în afara școlii, evident. Recomand părinților să-și facă temele din timp și să aibă grijă ca, cel puțin copii miopi să nu stea mai deloc la device-uri aproape, pot însă să stea la TV – fiind la distanță”, subliniază doamna Dr. Sînziana Istrate, medic oftalmolog.

Miopia este ireversibilă, ceea ce înseamnă că odată ce s-a instalat, ea va crește. Așa cum crește capul, așa va crește și lungimea axului ochiului, deci va crește și dioptria. Este important să facem absolut tot ce ne stă în putință să nu ajungem la dioptrii foarte mari, nu pentru că acestea nu sunt operabile, ci pentru că – din păcate – miopia vine și cu alte probleme de retină.

„Pentru miopie există lentile speciale – de ochelari, de noapte, de zi. Sunt multe măsuri care se pot aplica. Unui copil de 5 ani nu i-aș da niciodată lentile de contact, decât în situații absolut excepționale. Recomand cu încredere lentila de ochelari sau, pentru cei mai măricei, lentila de noapte, iar pentru cei și mai mari –  lentilele speciale de zi. Toate acestea se adresează aceleiași probleme, important este ca micuții să fie văzuți de  medicul oftalmolog și să primească recomandările adecvate”, Dr. Sînziana Istrate, medic oftalmolog.

Alimente care îmbunătățesc vederea

Deși din moși-strămoși consumul de morcovi este asociat cu o „vedere de șoim”, am aflat în cadrul emisiunii că spanacul e mult, mult mai eficient în acest sens. Doamna Dr. Sînziana Istrate a precizat că, în general, toate alimente colorate în verde, verde intens, sunt extraordinare pentru ochi: broccoli, varza de Bruxelles, varza Kale, salată, dovleac, dovlecel, roșii, piersici, portocale, până și ouăle conțin luteină, contribuind la menținerea sănătății ochilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *