Beauty

Îngrijirea tenului: 7 mituri despre spălatul pe față, demontate de dermatologi

Mi-am neglijat multă vreme tenul și, uitându-mă în oglindă, simt că trebuie să iau atitudine. Nu mă gândesc la practici invazive, ci la o rutină de îngrijire de bun simț: alimentație sănătoasă, demachiere regulată, hidratare corespunzătoare (și a tenului, înclusiv), produse dermato-cosmetice eficiente și sigure.

 Există nenumărate mituri despre îngrijirea tenului și, în special, despre spălatul pe față. Revista Insider a abordat acest subiect și, împreună cu o echipă de dermatologi, explică adevărul din spatele celor mai controversate practici despre curățarea tenului.

Pentru că mă interesează subiectul, am ”salvat” 7 mituri despre spălatul pe față și ce spun specialiștii că ar trebui de făcut cu adevărat.

Mit: Nu ar trebui să te speli pe față în timpul dușului

De fapt, spălarea feței în timpul dușului poate fi o practică foarte eficientă. Aburii calzi de la duș contribuie la deblocarea porilor și la exfolierea profundă a pielii. Atâta timp cât nu folosești apă fierbinte sau săpunuri dure, practicarea acestui obicei te va ajuta să economisești timp și apă, în plus pielea ta va beneficia de o curățare mai profundă, pregătind-o pentru restul rutinei de îngrijire.

Mit: Produsele sunt eficiente doar dacă dau senzația de arsură după aplicare

Așa credeam și eu odată. Întindeam crema pe față și, dacă simțeam furnicături pe piele, mă gândeam că-și face efectul. Total greșit! ”Fără durere, niciun câștig” nu se aplică atunci când vine vorba de îngrijirea tenului. Dacă ingredientele din produsele pentru îngrijirea pielii dau astfel de reacții, înseamnă că stratul protector este deranjat, ceea ce poate duce la sensibilități suplimentare sau chiar la diverse infecții la nivelul pielii. Apelează la un dermatolog atunci când un produs cosmetic îți dă semne de întrebare.

Mit: Spălarea feței cu apă și săpun este suficientă în rutina de îngrijire

Săpunul obișnuit poate provoca deshidratare, iritație și uscăciune. Cu alte cuvinte, săpunul obișnuit este pentru curățarea lucrurilor obișnuite, iar pielea ta nu este obișnuită! Majoritatea săpunurilor degresează pielea şi îi modifică pH-ul, ceea ce duce la ruperea legăturilor dintre celule şi pătrunderea mai multor microbi în piele.

Dermatologii recomandă utilizarea produselor de curățare blânde cu pielea, fără parfumuri și care să respecte nevoile specifice ale fiecărui tip de ten. 

Mit: Spălarea feței cu o perie specială asigură cea mai bună curățare

Contrar credinței populare, spălarea feței cu un burete sau un dispozitiv mecanic nu ajută la îndepărtarea sebumului sau a resturilor de machiaj de pe suprafața pielii. În timp, pielea ta va răspunde la o exfoliere mecanică și agresivă, producând mai mult sebum, ceea ce poate duce la înfundarea porilor. Acest obicei devine, adesea, un cerc vicios.

Dispozitivele mecanice pentru curățarea pielii pot provoca și mici leziuni, crescând riscul unei reacții alergice sau a unei iritații. Pentru curățare profundă, se recomandă utilizarea unui șervețel moale din muselină sau a unui demachiant blând și exfoliant.

Mit: Ai acnee pentru că nu te speli zilnic pe față

Fără îndoială, menținerea unui ten curat contribuie la prevenirea erupțiilor acneice, însă cauza acneei este provocată de alți factori, cum ar fi  predispoziția genetică și dereglările hormonale. Dacă ai pielea grasă și ești predispus la acnee, atunci da, este posibil să te alegi cu mai mulți pori înfundați și cu erupții acneice dacă nu-ți îngrijești tenul regulat și în mod corespunzător.

Mit: Fața nu ar trebui ștearsă cu un prosop

Uscarea feței cu un prosop poate fi într-adevăr problematică în două situații: în primul rând, când prosopul este murdar, adică contaminat cu bacterii sau ciuperci; în al doilea rând, atunci când materialul este sintetic sau abraziv și provoacă iritație. Dermatologii recomandă ca fața să fie ștearsă ușor, prin tamponare.

Mit: „Spălarea” feței se poate face cu un șervețel demachiant

Oricât de promițător sună eticheta, niciun șervețel nu îți poate oferi o curățare optimă. Șervețelele demachiante elimină o mare parte din bacterii, impurități și sebum, dar lasă și multe reziduuri. Acest lucru poate duce la apariția acneei sau la agravarea ei, în special în jurul pleoapelor și a genelor. O curățare facială completă implică și o clătire pe bază de apă.

Voi ce mituri despre îngrijirea tenului cunoașteți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *