E plin internetul de ”rețete” de diversificare a alimentației bebelușului. Una mai la modă decât alta. Dar știți voi oare care a fost alegerea mea ? Taaare simplu, Dr. Ana Culcer – pediatrul care mi-a câștigat încrederea și inima. Pe viață!
Dr. ANA CULCER este medic primar pediatru, doctor în medicină, membru al colegiului medicilor, formator cu competenţe în promovarea alăptării, cu stagii de pregătire în SUA şi cu nenumărate participări la congrese, conferinţe şi workshop-uri internaţionale. Din 1983 până în 2014, Dr. Ana Culcer a fost medicul şef al secţiei de neonatologie a Spitalului Universitar de Urgențe București.
Vă las aici, cuvânt cu cuvânt, informațiile pe care le-am primit (în format print) de la Cabinet Dr. Ana Culcer înainte de a începe diversificarea cu Robert, micuțul familiei. Nouă ni s-a potrivit mănușă. Și-i mulțumesc doamnei doctor că există și că-mi simplifică viața de mămică prin încrederea pe care mi-o transmite, ca specialist și ca om.
***
Diversificarea alimentației începe de la 6 luni, iar la cei foarte grași – de la 4-5 luni.
Diversificare: masa a II-a din zi
Masa a II-a din zi (cea de la ora 10) este prima care se înlocuiește. Se începe cu suc de morcov și suc de măr, separat sau împreună:
- 1 linguriță în prima zi
- 2 ligurițe în a doua zi
- 4 lingurițe în a treia zi (aprox. 20 ml), apoi 40 ml, 60 ml, … 100 ml – când se adaugă și pulpa de fruct (măr, banană). Apoi, la fel – progresiv, i se oferă copilului ¼ măr în prima zi, ½ măr în a doua zi, ¾ măr în a treia zi, 1 măr în a patra zi.
Se stă 1-2 zile pe loc pentru a vedea cum reacționează copilul, apoi se introduce banana mixată – câte 1-2 lingurițe, până la jumătate de banană (banana trebuie să fie bine coaptă și fără pete negre).
Piureul de fructe (suc și fructe) trebuie să fie semifluid, să curgă.
În amestecul de măr și banană se pot introduce oricare alte sucuri sau fructe în cantități progresive.
Trebuie adăugate proteine sub formă de brânză de vaci câte 1-2 până la 4-6 lingurițe sau pulbere de biscuiți – până la aceeași cantitate. Biscuiții trebuie rumeniți în cuptor (dextrinizați) și umflați cu ceai fierbinte, după care se amestecă în piureul de fructe.
Se adaugă orice fruct autohton (fără coajă și sâmburi), progresiv, începând cu doze mici și crescând doza progresiv: piersici, caise, cireșe, vișine, căpșuni, pere, prune, struguri etc.
Amestecurile se alternează. Nu se dă mai mult de două zile aceeași compoziție pentru că sugarii se plictisesc și refuză.
Diversificarea: masa a III-a din zi
Supa de legume
Se ia o cană de ceai de 300 ml, se umple cu legume date pe răzătoare sau tăiate mărunt astfel:
- 1/3 din cană – morcov
- 1/3 din cană – cartof
- 1/3 din cană – dovlecel, țelină, păstârnac, ceapă, ardei gras, frunze verzi țelină pentru fierul pe care îl conțin (important pentru copiii anemici), salată, pătrunjel, o roșie mică (la copilul mai mare – 7-8 luni – conopidă, brocoli, fasole verde)
Toate acestea se fierb cu un litru de apă între 30 – 45 minute sau jumătate de oră la oala sub presiune cu o cantitate de apă de 300 ml.
La început se ia numai zeama (100 ml) în care se adaugă jumătate de linguriță de ulei de măsline sau de floarea soarelui, puțină sare și 1-2 măsuri sau lingurițe cu vârf de orez instant.
Se va adminstra înainte de masa a III-a: 30 ml în prima zi; 60 ml în a doua zi; 90-100 ml în a treia zi, apoi se poate crește până la 200 ml.
Copilul poate să o ia cu plăcere sau să o refuze. Dacă o refuză, se poate adăuga lapte sau puțin zahăr sau miere, o linguriță la 100 ml sau zeama de lămâie. Fiecare copil are preferințele lui!!!
După ce s-a obișnuit cu supa, se va administra piureul cu legume.
Piureul de legume
Se mixează toate legumele fierte cu excepția frunzelor verzi, cepei, roșiei.
Se adaugă laptele praf sau laptele de vacă 2-3 lingurițe, unt ½ – o linguriță, puțină sare.
Se mixează până devine semifluidă. Se administrează progresiv, crescând zilnic doza: 20-40-60-100-150 gr.
📌 În piureul de legume se adaugă gălbenușul de ou de găină, fiert tare: ¼ în prima zi; ½ în a doua zi; ¾ -1 gălbenuș în a treia zi. Se vor da trei gălbenușuri pe săptămână. Albușul se va introduce în alimentație după vârsta de un an.
📌 Tot în piureul de legume se adaugă carnea de pasăre – piept de pui. Se fierbe carnea separat, în supa adulților, se mixează bine și se amestecă piure. O linguriță în prima zi; 2 lingurițe în a doua zi; 3-4 până la 6 lingurițe pe zi
📌 Brânza de vaci – în zilele când nu primesc brânză la fruct.
📌 Ficatul de pasăre: ¼, ½, ¾ până la un ficat fiert sau fript la grătar și mixat în piure + unt.
📌 Pește alb fiert sau fript la grătar: 1-2-4-6 lingurițe.
După fiecare aliment nou introdus se așteaptă 2-3 zile pentru a vedea cum se adaptează și tolerează copilul și abia apoi se introduce un nou aliment.
Diversificarea: masa a IV-a din zi
Aceasta este masa de la ora 18 și se înlocuiește după 7 luni cu:
- Iaurt cu sau fără fructe
- Mămăliguță pripită (subțire) cu unt, brânză sau /și smântână
- Papanași cu brânză de vaci, fierți
Până la 2 ani și jumătate și peste, copilul trebuie să primească 2 mese de lapte pe zi.
Buna!
Multumim pt impartasirea schemei, subscriu la cuvintele frumoase despre dna dr. Culcer.
Iti mai amintesti daca ai reusit sa ii dai cei 100ml de suc morcov/mar cu lingurita? Eu nu reusesc, de la a doua lingurita intoarce capul si scuipa tot.