Vin Sărbătorile! Vin Sărbătorile! Cu muuuultă bucurie, dar mai ales panică! Curățenie, mâncare, cadouri, întâlniri, oameni, timp, bani, aglomerație, trafic și sentimente de tot felul! Ce ne facem? Ce ne faceeeem?! Și cum, Doamne! cum reușim să ne bucurăm de aceste sărbători divine fără să le transformăm într-o corvoadă?
Încă n-am ajuns în punctul în care să formulez eu însămi un răspuns la această dubioasă întrebare, însă așa tare mi-a plăcut discuția pe acest subiect dintre mult-prea-iubibila Mirela Retegan și invitatul său din Dimineața Zurli @ Europa FM – pshihologul Gáspár György, încât m-am hotărât să transcriu aici învățămintele, poate mi se întipăresc mai bine în minte.
Așadar, despre ce e Crăciunul?
Noi, părinții, avem tendința să confundăm sărbătoarea Crăciunului cu un soi de concurs și, prin urmare, cădem victime ale acestei sărbători. Ne stresăm să fie geamurile lustruite, cadourile super împachetate, fața de masă bine apretată, iar mâncarea să arate ca în pozele de pe Instagram. Sau, altfel spus, consumăm mult prea mult timp în direcția nepotrivită. Și uităm că…
”Crăciunul înseamnă să petrecem timp de calitate împreună și să simțim cu adevărat puterea relațiilor. Să ne uităm la copiii noștri și să ne bucurăm cât de mult au crescut într-un an.” spune Gáspár.
Dar noi facem ce facem și Crăciunul trece, și iar ne dăm seama că nu ne-am odihnit, și că n-am reușit să ne relaxăm așa cum ne-am fi propus, și că a trecut un nou an, și că trece viața pe lângă noi.
”Trebuie SĂ NE RESETĂM această percepție asupra sărbătorilor și să îndrăznim să avem sărbători în care să nu înghesuim totul. Să nu fie un Crăciun perfect, ci mai degrabă să fie un Crăciun suficient de bun.” precizează Gáspár.
Ce înseamnă asta? Un Crăciun în care să avem și câteva bunătăți pe masă, și câteva cadouri, însă – neapărat – să le oferim celor dragi prezența noastră conștientă. Să fim alături de copii atunci când își desfac cadourile, să rămânem pe podea și să ne jucăm cu ei, să stăm împreună, claie peste grămadă.
Și e dator Moșu’ să aducă toate cadourile din lista copilului?
Adesea ne întrebăm ce (ne) facem când Moș Crăciun nu reușește să bifeze toate poftele din lista scrisă de copil. Parcă-l și vedem (pe copil, bineînțeles) supărat și pregătit de o scenă cu scântei pe care chiar nu ne-o dorim în zi de sărbătoare. Dar ia-utați ce spune dr. Gáspár György:
”În calitate de psihilog aș îndrăzni a spune că e chiar indicat ca Moș Crăciun să nu găsească toate lucrurile de pe lista cerută de copil. Și asta pentru că viața nu e perfectă. Nu primim tot ce ne dorim fix în acel moment. Dacă copilul învață de mic să tolereze această frustrare, atunci are multe șanse ca la vârstă adultă să fie un părinte mai bun.”
Sincer, mă mulțumește răspunsul. Dar de supărarea și lacrimile grele ale copilului cine se ocupă?
”Această sărbătoare de Crăciun constă și în a tolera emoțiile negative ale copilului. Pentru că, de regulă, în vacanță copiii se descarcă din toate punctele de vedere, iar aceste cadouri reprezintă stratul de suprafață. Poate că el e ”supărat” că nu a primit căluțul pe care și l-a dorit, însă supărarea lui este, de fapt, despre altceva. Și dacă părintele reușește să rămână alături de copil fără să se isterizeze și se conectează cu el în adevăratul sens al cuvântului, atunci copilul se va liniști, iar situația dată va deveni un context de învățare.” spune Gáspár și eu îl cred pe cuvânt.
Și cum explicăm copilul de ce Moș Crăciun nu aduce tot ce avea de adus? Să dăm vina pe necumințenia și năzbâtiile din ultima perioadă sau să inventăm o altă minciună sau pur și simplu le spunem că…
”Moș Crăciun nu aduce tot pentru că nu e perfect!” Wooow, pe bune? Da, spune Gáspár, ”E și el suficient de bun, dar atât!” 😀
CONCLUZII. Cum facem să ne fie sărbătorile SĂRBĂTORI?!
✅ Să nu ne dorim Sărbători fericite, pentru că așa ceva nu există!
✅ Să nu ne așteptăm să avem Sărbători fără incidente pentru că, mai ales dacă avem copii, ele nu există!
✅ Să nu cheltuim mulți bani, pentru că e nevoie să trăim și după data de 25 decembrie!
✅ Să nu gătim într-o manieră exagerată sau, dacă am făcut-o, să împărțim din aceste bunătăți cu cei nevoiași!
✅ Să ne dăm seama că cel mai frumos cadou pentru copiii noștri este prezența noastră, manifestată prin iubire, îmbrățișări, recunoștință!
✅ Să nu ne comparăm cu prietenii și comunitatea noastră din online! … pentru că nu poți compara interiorul tău cu exteriorul altora. Pe Facebook oamenii aleg să pună doar lucrurile excepționale, însă realitatea este muuult mai bogată decât atât, știm asta!
***
S-a înțeles totul? Dacă nu, mai citiți o dată articolul sau, mai bine, ascultați înregistrarea. O să vă placă! În plus, o să găsiți răspunsuri la multe alte întrebări: Cum hrănim starea de bine? Cum punem stop gândurilor și grijilor? Cum tratăm primul Crăciun fără unul dintre părinți? etc. etc.
Sărbători suportabile vă doresc! Și mie la fel! 😀