Soarele – amicul de care ştim să ne apărăm
iMaMA

Soarele – amicul de care ştim să ne apărăm!

Cum să nu iubești soarele, când acesta ne aduce vacanţa de vară? Dar, ca prietenia să reziste, trebuie să ştim cum să ne protejăm pe noi şi, cu atât mai mult, pe minunaţii noştri copilaşi, de razele ultraviolete.

Nu mai este o noutate că expunerea excesivă la soare este extrem de nocivă pentru organismul uman. Pentru că micuţii au pielea mult mai sensibilă, protecţia lor faţă de ultravioletele A şi B(UVA/UVB) este imperativă.

Lui Nichita, din ce în ce mai mult, îi place somnicul de dimineaţa (ei bine, şi mie la fel). Am hotărât însă să renunţăm la această plăcere, pentru una mai sănătoasă. În ultimele săptămâni am tot făcut încercări (hiu, majoritatea de succes) de a ne trezi mai devreme, tocmai pentru a evita programul de maximă emancipare a soarelui (11.00-17.00).

În această perioadă fierbinte, ieşim în părculeţ pe la ora 8 sau 9 şi suntem atenţi ca înviorarea de dimineaţă să nu se prelungească prea mult peste ora 11, doar mai avem o rundă/două de joacă pe afară, după ora 18, bine-înţeles.

Ştiam, însă mi-a confimat şi medicul-pediatru, că după ora 9 radiaţiile devin periculoase , motiv pentru care sunt recomandate produsele cosmetice fotoprotectoare. Eu am ales o cremă, dintr-o gamă special creată pentru copii, cu factor de protecţie 50. Pentru ghemotocul meu de băiat. Sigur îmi ajunge  pentru toată vara.

Evident, fără şapcă nici nu ieşim din casă. Mi se poate întâmpla mie să uit de ea, însă piticului – niciodată. Cât mă bucur că-i place s-o poarte! Nu doar că-l protejează de soare, dar mă ajută şi pe mine să-l urmăresc mai uşor prin ce colţ al parcului zburdă.

Pentru o protecţie completă, avem şi ochelari de soare, doar că Nichita nu-i prea ţine pe ochi. Sunt mai mult de fiţe, şi-i pune pe ochi doar pentru a provoca un „wow” din partea admiratorilor şi cu asta consideră că misiunea lor s-a încheiat.

Hidratarea e la fel de importantă! Sticluţa cu apă plată e mereu la îndemână. Cu această ocazie, îmi amintesc şi eu că trebuie să beau apă, dovadă în plus că bebe ne reeducă şi ne motivează să avem deprinderi ceva mai sănătoase.

Soarele este asociat cu vitamina D, vitamină esenţială pentru întărirea sistemului osteo-muscular al copiilor şi previne rahitismul. Şi pentru că nu ne putem baza în totalitate pe soare, este indicată administrarea zilnică a vitaminei D, de la naştere până la vârsta de 2 ani. Peste o săptămână Nichita face 2 ani, credeam/speram că scap de grija admistrării vitaminei D, dar uite că nu e chiar aşa, medicul-pediatru m-a anunţat că această procedură se întinde până la 6 ani, însă doar în lunile cu „r” (adică din septembrie până în aprilie), brrr!

Şi cam în felul acesta ne bucură şi ne ferim de soare, în egală măsură!

[iunie 2012]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *